
Yaz Tatilimde Yaşadığım Çevre Sorunları![]()
PROF. DR. AHMET SAMSUNLU Bu “Yorum” yazımda, ÅŸimdiye kadar yazdığım konulardan farklı olan bir konu üzerinde duracağım... Ülkemizin çok tanınan ve Kurban Bayramı’nda en çok ziyaret edilen tatil yöresinde, “Çevre”yle ilgili olan ve beni olumsuz etkileyen bazı hususları sizlerle paylaÅŸmak istiyorum. Bodrum’un dışındaki bir kooperatif sitesinde 26 yıldır yaz tatilimi geçiriyorum. Bodrum’dan 35 kilometre uzakta olan ve yörede kurulan ikinci site olan sitemizin tertemiz olan denizinde yıllarca yüzdüm, kuÅŸların seslerini dinleyerek balkonunda oturdum ve ellerimle diktiÄŸim 43 fidanın yıllar içinde büyümesini izledim.
1992 yılında ilk tatilimi geçirdiÄŸimde sitemizin denizi oldukça temizdi. Yüzerken denizin tabanı gözüküyor ve denizde yaÅŸayan balıkları yüzerken izleyebiliyorduk. Ayrıca sahilimizde yer alan ve dalgaların vurduÄŸu kayalar üzerinde hiçbir yosun bulunmayan plajımız, bugün öncelikle bu çiftliklerin yarattığı kirlilikten müthiÅŸ etkilenmiÅŸ durumda. Bugünlerde denizimize dalanlar, denizin çok bulanık ve tabanda az da olsa çamur birikintisi olduÄŸunu söylüyorlar. Kayalar üzerinde aşırı beslenmeden dolayı yosunlar oluÅŸtu. Balık çiftliklerinin yem artıkları, yaptıkları temizlikten kaynaklanan deterjan köpükleri, plastik yem torba kalıntıları ve daha birçok balıkçılıkla ilgili malzeme bu kirliliÄŸin ana nedenlerinden bazıları. Bu kirliliÄŸin daha da artmasında, Bodrum’a gelen teknelerin denize boÅŸalttıkları çöplerin de etkisi olduÄŸunu belirtmek isterim. Yüzerken onlar tarafından atılan ÅŸampuan, yoÄŸurt kapları gibi çok sayıda plastiÄŸi, ben ve diÄŸer site sakinleri yüzerken denizden çıkarıyoruz veya koyu-muzdan topluyoruz. Bazı günler site sakinleri kirlenme nedeniyle denize giremiyorlar. Denizimizde eskiden kokuya rastlanmazken bugün suda balık kokusu hissediliyor. Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 13 Haziran 2009 tarihli ve 27257 sayılı denizlerde kurulan balık yetiÅŸtiriciliÄŸi tesislerinin izlenmesine iliÅŸkin yayınlanan tebliÄŸde, “Balık çiftliÄŸi kurulacak alanlarda etkin akıntı ve rüzgar yönünün kıyıdan koy ve körfez aÄŸzına, açığa doÄŸru olması önem arz etmektedir” deniliyor. Bu tebliÄŸin ve ilgili diÄŸer tebliÄŸlerin tümünü burada deÄŸerlendirmem mümkün deÄŸil; ama bizim sitemiz için en önemli husus üzerinde durmak istiyorum. Bu husus, rüzgar yönü ile ilgili husus... Bizim denizimizde esen rüzgar genelde Karayel olup, balık çiftliklerinin atık ve artıklarını gelen dalgalarla sahilimize taşıyor. Bu durum, rüzgar yönünün kıyıdan açığa doÄŸru olması ÅŸartına ters olup, tebliÄŸlerde istenilenlere uymuyor. Bu konuda birçok kuruluÅŸ ve kiÅŸi gibi ben de mücadele ettim ve ediyorum. Çevre ve Orman Bakanlığı MuÄŸla İl MüdürlüÄŸü’ne yaptığım müracaata bütün yukarıda belirttiÄŸim konulara raÄŸmen “Denizde herhangi bir kirlenmeye rastlanmamıştır” ÅŸeklinde cevap verildi.
SİTEMİZDE GÜRÜLTÜDEN OTURULAMIYOR Geçen sene otel açıldığından beri otele gelen vasıtaların ve taksilerin gürültüsü sabah erken saatlerde yataktan fırlamamıza neden olduÄŸu gibi, bütün gün bu yol kenarındaki evlerimizin balkonlarında oturmamızı da imkansız hale getiriyor. Bu gürültüyü engellemek için ve vasıtaların hızlı gitmesine mani olmak için geçen sene mevsim sonuna doÄŸru site idaremizce inÅŸa ettirilen 2 kasis (hız kesici), otelin ve vasıta sahiplerinin (özellikle taksi ve minibüs) ÅŸikayetleri üzerine MuÄŸla BüyükÅŸehir Belediyesi tarafından söktürüldü. Bu konuda site idaremizin ve benim, MuÄŸla BüyükÅŸehir Belediyesi’ne kasis koymayla ilgili yaptığımız müracaat, Milas İlçe Ön Kabul ve DeÄŸerlendirme Komisyonu Raporu dikkate alınarak MuÄŸla BüyükÅŸehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi tarafından, yolun ana arter olduÄŸu belirtilerek ret edildi ve tarafımıza yolun trafik iÅŸaretleri ile donatıldığı belirtildi. Bu yol ana arter niteliÄŸinde olmadığı gibi, sitemizin sahile inen çıkmaz yoludur. Ayrıca site giriÅŸinde 30 kilometre hız limitini gösteren tek bir levha bulunmuyor.
Otele gelen bu vasıtaların 30 kilometre levhasına uymayarak saatte 80-100 kilometre hızla gitmelerinin yarattığı gürültü kirliliÄŸine kim mani olacak bilemiyorum. En son olarak Milas İlçe Belediyesi’ni ve Bölge Jandarma Komutanlığı’nı ziyaret ettim, sorunlarımızı aktardım. Yazılı dilekçemi de posta ile gönderdim.
Bu gürültülü ortamda, yolun kenarında yer alan evimin önünden geçen her vasıta, benim yerimden fırlamama ve kalbimin hızlı atmasına sebep oluyor. Çevre MühendisliÄŸi Bölümü’nde verdiÄŸim “Çevre MühendisliÄŸine GiriÅŸ” dersinde gürültünün insanları hasta ettiÄŸini ve devamlı etkisi altında kalınması halinde insanı intihara bile götürebileceÄŸini anlattığımı hatırlıyorum. O kadar etkileniyorum ki, tepede olan evimden yaklaşık 30 merdiven inerek yola çıkıyor ve hızlı geçen taksi, minibüs gibi vasıtaların otelden dönüÅŸünü bekliyorum. Her birine gürültünün insan saÄŸlığı üzerinde yarattığı olumsuzlukları anlatıyor ve yavaÅŸ gitmelerini rica ediyorum. Bugüne kadar 55 vasıtayı durdurdum ve yavaÅŸ gitmeleri hususunda uyardım, kısmen baÅŸarılı olsam da tam netice alamadım. Milas’tan gürültüyü engelleyebilmek için kendime kulak tıkacı aldım.
DÜÅžÜNCE VE BEKLENTİLERİM Kalkınmış ülkelerde ticari faaliyetler vatandaÅŸların yaÅŸamını etkilemeden ve huzurunu bozmadan yapılıyor. Ayrıca vatandaÅŸlarının saÄŸlığı her ÅŸeyin üstünde tutuluyor. Ben de ülkemizin ekonomisinde ve kalkınmasında önemli yeri olan balıkçılık ve turizmin geliÅŸiminin, halkımızın yaÅŸam kalitesinin ve saÄŸlığının olumsuz etkilenmeden gerçekleÅŸmesini istiyor ve destekliyorum. DiÄŸer taraftan bu ÅŸikayetlerimin, yetkililerce dikkate alınmasını ve bir çözüme kavuÅŸturulmasını da bekliyorum. İlginizi çekebilir... Çevre Mühendisleri Odası SemineriErzurum DSİ teÅŸkilatında çevre mühendisi olarak çalışan Hayati Ayık, Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Åžubesi'nde 7.12.2019 tarihinde baÅŸlatılan Y... İstanbul Dereleri ve Sorunlarıİstanbul'da derelerin sahibinin kim olduÄŸu kesin olarak belli deÄŸildir.... İstanbul Dereleri ve SorunlarıDünya AraÅŸtırma Enstitüsü, 2030 yılında dünya nüfusunun yarısının su sıkıntısı yaÅŸayacağını; sellerin etkisinin 3 kat artacağını, 54 milyon insanın et... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.