
Endüstriyel Arıtma Çamurlarından Enerji Elde Edilmesi![]()
PROF. DR. AHMET SAMSUNLU
BilindiÄŸi gibi “Enerji”, ülkeler için vazgeçilmez öneme sahip bir konu. Enerji kaynağı bakımından zengin ülkeler siyasi ve ekonomik olarak küresel düzeyde ön plana çıktıkları gibi, petrol fiyatlarının spekülatif olarak dalgalanmasını da saÄŸlayabilmektedirler. Nitekim 1970’lerdeki yaÅŸanan petrol ÅŸoku tüm ülkeleri müthiÅŸ etkilemiÅŸti. O tarihte ham petrol fiyatları varil başına 3 dolardan 12 dolara kadar çıkmıştı. Bu ani artış hem enflasyonu yükseltmiÅŸ, hem de geliÅŸmiÅŸ ülkelerde ekonomiyi duraÄŸan hale getirmiÅŸti. Bu nedenle, kalkınmış ülkeler petrol bağımlılığını azaltmaya ve kendi kaynaklarından enerji teminine ağırlık vermiÅŸlerdir. Bu kapsamda kentsel atıksu arıtma tesislerinde elde edilen çamurun anaerobik olarak çürütülmesiyle elde edilen metan (CH4) gazından faydalanarak enerji üretilmesi metodunu kentsel arıtma tesislerinde olduÄŸu gibi endüstri tesislerinde oluÅŸan atıklar için de uygulamaya baÅŸlamışlardır.
Endüstri tesislerinde kurulacak biyokütle santralleri ile atıksudan temin edilen enerji kaynaklarının Almanya’da olduÄŸu gibi artan bir ÅŸekilde deÄŸerlendirilmesi, Türkiye’nin fosil enerji kaynaklarına olan bağımlılığını azaltacak ve enerji konusunda sürdürülebilirliÄŸi saÄŸlayacaktır. Enerji bakımından dışa bağımlı bir ülke olarak bizde de endüstri tesislerinde anaerobik yollarla metan ve enerji üretimi teÅŸvik edilmeli ve bu sistemlerin sayısı artırılmalıdır. BilindiÄŸi gibi iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin boyutu CO2 yoÄŸunluklarının ne kadar yükseleceÄŸine baÄŸlı olup, bu da fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan karbon emisyonları tarafından belirlenecektir. Bunun için bulunacak çözümlerde yukarıda anlatılan endüstri tesislerinde oluÅŸan çamurun çürütülmesiyle elde edilecek metan gazı yakılarak enerji elde edilmesi yanında öncelikle binalarda, ulaşım ve imalatta enerjinin verimli kullanımını saÄŸlayan yeni teknoloji ve uygulamalara ağırlık verilmelidir. Ayrıca doÄŸalgaz santrallerinde verimliliÄŸin artırılması ile birlikte emisyonların azaltılması yanında orman ve tarımsal yan ürünlerden temin edilen biyokütle, çöplüklerden ve atıksu arıtımından kaynaklanan metan, rüzgâr ve güneÅŸ enerjisi, hidro-enerji ve diÄŸer yenilenebilir enerji kaynakları da bu konuda önemli bir katkı saÄŸlayabilecek ve Paris AnlaÅŸması ile istenen CO2 yoÄŸunluÄŸunun düÅŸürülmesi mümkün olacaktır.
Kaynaklar Yazıyı e-dergiden okumak için lütfen tıklayınız. İlginizi çekebilir... Çevre Mühendisleri Odası SemineriErzurum DSİ teÅŸkilatında çevre mühendisi olarak çalışan Hayati Ayık, Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Åžubesi'nde 7.12.2019 tarihinde baÅŸlatılan Y... İstanbul Dereleri ve Sorunlarıİstanbul'da derelerin sahibinin kim olduÄŸu kesin olarak belli deÄŸildir.... İstanbul Dereleri ve SorunlarıDünya AraÅŸtırma Enstitüsü, 2030 yılında dünya nüfusunun yarısının su sıkıntısı yaÅŸayacağını; sellerin etkisinin 3 kat artacağını, 54 milyon insanın et... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.