
Su Arıtımında Kullanılan Basınçlı Tanklar![]()
YÜK. MÜH. ENİS BURKUT Su arıtımı sistemlerinde “Basınçlı Tanklar” da kullanılır. Basınçlı tankların içine konulan dolgu malzemesi bu tankın görevini belirler. Basınçlı tanklar farklı farklı malzemelerden imal edilir. Hangi tür tankın hangi arıtım işleminde kullanılacağına, su arıtım sistemine ihtiyacı olan işletmenin bütçesi ve satın alma tecrübesi karar verir. Basınçlı Tank, piyasada “Basınçlı Kap” adıyla da tanınır. Şirketimizin kuruluş yılı olan 1984 yılından bu yana, tasarladığımız ve kurduğumuz su arıtım sistemlerinde çok sayıda ve çok farklı şekilde basınçlı tank kullandık. Basınçlı tank, tankın içine konulan dolgu malzemesine göre görev yapar ve su arıtımında farklı isimler alır: Kum Filtresi: En çok bilinen filtredir. Tank içine değişik irilikte kuvars kumu katmanları konulur ve suyun filtrelenmesinde kullanılır. “Doğru tasarlanan” kum filtresi, kumların küçük katıları kendine bağlaması sonucu suyu berraklaştırır. Çok Katmanlı Filtre: Tank içine kuvars kumu ile beraber antrasit, garnet gibi başka mineral katmanları da konulur ve suyun filtrelenmesinde kullanılır. “Doğru tasarlanan” çok katmanlı filtreler 10 mikron seviyesinde suyu filtreleyebilir. Demir-Mangan Filtresi: Suda iyon halinde bulunan Demir ve Mangan’ın oksitlenerek katı kristal haline dönüşmesini sağlayan, “katalizör” görevi yapan maddeler tank içine konulur. Böylece, su kimyasalı kullanmadan sudaki Demir ve Mangan katı hale dönüşür ve filtre katmanları tarafından tutulur. Aktif Karbon Filtresi: Tank içine granül aktif karbon konulur, “klor” adı ile tanınan “sodyum hipoklorit” maddesinin aktivitesini gidermekte çok kullanılan bir yöntemdir. Aktif karbon filtresi, sudaki bazı kokuları ve istenmeyen bazı kimyasal maddelerin gideriminde de görev alır. Arsenik Filtresi: Tank içine konulan bazı özel maddeler veya suni reçineler ile sudaki Arsenik maddesinin azaltılmasında kullanılır. Nitrat Filtresi: Tank içine konulan bazı özel suni reçineler sayesinde sudaki Nitrat maddesinin gideriminde kullanılır. Su Yumuşatıcı: Tank içine tuz ile rejenere edilen yumuşatıcı reçine konulur ve suyun sertliğinin gideriminde kullanılır. Kum filtresinden sonra, basınçlı tankların en çok kullanıldığı cihaz su yumuşatıcıdır.
Karşımıza, aşağıdaki gibi birçok soru da çıkıyor. Bizim için en önemli iki soru 3. ve 4. sorulardır.
Çünkü suyun doğru arıtımı, yani doğru şartlandırılması için tank tasarımında şu şartların sağlanması lazımdır:
Diğer soruların cevapları aşağıdaki paragraflardadır.
BASINÇLI TANKLARIN MALZEMESI NE OLURSA SU ARITIMI DAHA BAŞARILI OLUR? Bugüne kadar kullanmış olduğumuz basınçlı tank türleri:
Epoksi Kaplı Karbon Çelik Tanklar: “Teorik olarak” bu tanklar birçok pH ortamında ve tuzlu su ortamında korozyon sorunu yaşamazlar (Resim 4), çünkü metal tamamen sentetik bir maddeyle kaplıdır ve su metale değmez.
- Tankın tüm kaynak ve taşlama işlemleri tam olarak sona erer.
BU KADAR ÇEŞITLI TANK VARSA, HANGI TANKI HANGI IŞLEM IÇIN KULLANMALIYIZ? İşte bu tür soruların cevapları, “Hangi tank”, “Ne çapta bir tank”, “Ne tür ve ne marka bir dolgu”, “Ne tür otomasyon vanaları” gibi soruların da cevaplarını ortaya çıkarır. Dolayısıyla hangi tür tankın hangi arıtım işleminde kullanılacağına, su arıtım sistemine ihtiyacı olan işletmenin bütçesi ve satın alma tecrübesi karar verir. İlginizi çekebilir... Yeni İşe Başlayan Su Hazırlama Sorumlusu için Önemli HatırlatmalarBir işletmede yeni göreve başlamış ve SU hazırlama işlerinden sorumlu olacak kişi, daha önceki iş yerinde de aynı görevi yapmış ve sanayi işletmesinde... AKM, Su İçindeki Askıda Katı Madde MiktarıAskıda Katı Madde"nin kısaltılmışı Türkçe'de AKM olarak ve İngilizce yayınlarda "TSS - Total Suspended Solids" olarak yazılır.... Havadaki Canlılar Su Kalitesini EtkilerTabii hava içinde birçok canlı bulunur. Hava ile temas eden su içine havadaki canlılar girer ve burada ürer, böylece suyun kalitesi bozulur.... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.