Macaristan'ın Su Arıtma Teknolojisindeki Tecrübeleri Dünya Ölçeğinde
ALX Hungary Genel Müdür Fikret Nas, Tuna Nehri’nin, Almanya’nın güneyinde Brigach ve Breg nehirlerinin birleşmesinden doğarak sırasıyla Almanya, Avusturya, Slovakya, Macaristan, Sırbistan ve Romanya’dan geçerek Karadeniz’e döküldüğünü belirtti. Nas, Macaristan’ın kalbi olan Tuna Nehri’nin temizlenmesi için geçmişten bugüne yaptığı çalışmalar sayesinde su arıtma teknolojisinde kendi inovasyonunu yaratabilmiş bir ülke olduğunu ekleyerek, “Macaristan’ın su arıtma teknolojisindeki bilgi birikiminin dünya geneline kıyasla gerçekten çok ileri olduğunu söyleyebiliriz” dedi. Budapeşte’de her yıl düzenlenen Water Summit Su Zirvesi Fuarı’nda bu teknolojileri görüp inceleme fırsatı bulduklarını ifade eden Nas, “Orada incelediğimiz yenilikçi teknolojinin ülkemize de gelmesini arzu ediyoruz.” diye konuştu. Macaristan’ın 2020 yılı sonuna kadar büyük bir kısmı AB fonları kaynaklı olmak üzere 1.2 milyar Avro’luk bütçeyi su ve atıksu alanlarında kullanmayı planladığını ifade eden Nas, “Macaristan’da 1993 yılından itibaren su konusu ciddiyetle ele alınmış, Avrupa Birliği üyeliği ile birlikte de tüm AB direktifleri uygulamaya konulmuştur. Sadece 2011-2015 yılları arasında 2.5 milyar Avro’ya yakın bir harcama yapılarak hem suların kalitesi AB standartlarına yükseltilmiş, hem de atıksu arıtma kabiliyeti ülkenin nüfusu 9.8 milyon olmasına rağmen 14.88 milyon kişinin atıksuyunu işleyecek kapasiteye yükseltilmiştir” diye konuştu.
2000’lerin ortalarında Macaristan genelinde atık yönetimi konusunda da yatırımlar yapılmıştı. AB normlarına uyumlu 70 adet atık işleme tesisi kurulduğunu ifade eden Nas, şunları SU VE ÇEVRE: ALX Hungary ve HEPA hakkında bilgi verir misiniz? FİKRET NAS: HEPA, Macar işletmelerinin ihracat kabiliyetlerini ve miktarlarını artırmaya yardımcı olmak amacıyla kurulmuş bir devlet ajansıdır. Doğrudan Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösterip, kâr amacı gütmeyen resmi bir kurumdur. 2015 yılında Polat Holding bünyesinde kurulan ALX Hungary ise Macar İhracatı Teşvik Ajansı (HEPA)’nınTürkiye ve Yunanistan’daki resmi temsilcisidir. Türkiye ve Yunanistan ile Macar firmalar arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek için çalışan şirketin Budapeşte, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Gaziantep ve Atina’da olmak üzere toplam 7 ofisi bulunmaktadır. Portföyünde çeşitli sektörlerden birçok Macar firma barındıran ve Macaristan’dan ülkemize olan teknoloji, ürün ve hizmet transferinde hiçbir kâr amacı gütmeyen ALX Hungary, hem Türkiye’de hem de Macaristan’da tamamen ücretsiz olarak destek sağlamaktadır. İlginizi çekebilir... Çevre Mühendisleri Odası SemineriErzurum DSİ teşkilatında çevre mühendisi olarak çalışan Hayati Ayık, Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nde 7.12.2019 tarihinde başlatılan Y... İstanbul Dereleri ve Sorunlarıİstanbul'da derelerin sahibinin kim olduğu kesin olarak belli değildir.... İstanbul Dereleri ve SorunlarıDünya Araştırma Enstitüsü, 2030 yılında dünya nüfusunun yarısının su sıkıntısı yaşayacağını; sellerin etkisinin 3 kat artacağını, 54 milyon insanın et... |
||||
©2024 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.