
Kentsel Su Yönetiminde "Enerji"![]()
PROF. DR. AHMET SAMSUNLU Su ve Çevre Teknolojileri dergisinin Mayıs 2018 sayısında, “2018 Stockholm Su Ödülü Prof. Rittmann ve Prof. Mark van Loosdrecht’e verildi” baÅŸlıklı yazımda, Prof. Dr. Bruce Rittmann’ın atıksudan enerji elde edilmesi konusundaki çalışmaları ile bu ödüle layık görüldüÄŸünü sizlerle paylaÅŸmıştım. Kendisinin bu konuyla ilgili olarak yazdığı “The Energy Issue in Urban Water Management” baÅŸlıklı uzun makalesinin konuyla ilgili kısmı aÅŸağıda özetlenerek tercüme edilmiÅŸtir.
1. GİRİŞ Atıksudaki besi maddelerine dayalı yakıt üretme fikri oldukça yenidir. Fotosentez yoluyla petrol yerine geçebilecek yakıt molekülleri üretme üzerine çalışmalar yapılmış olup, özellikle fotosentetik bakterileri modifiye (deÄŸiÅŸtirme) ederek uzun zincirli yaÄŸ asitleri üretme ve salgılama yetenekleri geliÅŸtirilmiÅŸtir. Bu yaÄŸ asitleri yakıt ihtiyacını karşılayan öncüler olarak kabul edilebilir. Potansiyel olarak bu keÅŸif petrolün yerini tutabilir. Mavi-yeÅŸil renklerinden dolayı siyanobakteri olarak adlandırılan fotosentetik bakteriler güneÅŸ ışığı enerjisini emer ve CO2’i organik karbona dönüÅŸtürürler. Daha sonra organik karbonu yakıtın ana bileÅŸenleri olan yaÄŸ asitlerine dönüÅŸtürürler. Kısacası, yenilenebilir taşıt yakıtı üretmek için güneÅŸ ışığı, CO2 ve siyanobakteriler kullanılmaktadır (Rittmann, 2011).
2. KÜRESEL ENERJİ ELDESİ HEDEFİ EÄŸer talep 18 TW’a yükselirse, o zaman 14 TW ikame enerjiye ihtiyacımız olacaktır. Mevcut durumda, bu ikameyi saÄŸlamak için gerekli olan teknobilgisel araçlara sahip olmadığımızdan doÄŸru politika ve hedefi belirleyerek karar vermek için 20 veya 30 yıl geçmesi gerekecektir. Ayrıca toplumlar, enerji tüketimi konusunda önlemler almak zorundadırlar. GeliÅŸmiÅŸ ülkeler kiÅŸi başına enerji tüketimlerini 2.000 W indirmeleri ve geliÅŸmekte olan ülkelerin ise bu seviyeyi aÅŸmadan yaÅŸam standartlarını iyileÅŸtirmeleri gerekmektedir (Rittmann, 2013).
3. YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI GüneÅŸ ışığı enerjisini çeÅŸitli ÅŸekillerde yakalayabiliriz; yeryüzüne düÅŸen su, rüzgâr, okyanus akıntıları, fotovoltaikler, güneÅŸ ısısı ve biyokütle. Atıksu arıtma, son kategori, yani biyokütle içinde deÄŸerlendirebilir.
4. FOTOSENTEZ, BİYOKÜTLE VE BOİ Tüm yaÅŸam, elektronların yüksek enerjili durumdan düÅŸük enerjili bir duruma aktarılmasına baÄŸlıdır. Organizmalar elektronların transferinden enerji toplarlar ve bu enerjiyi büyümek için kullanırlar. Oksijenik fototrofların elektron vericileri, elektronları çok düÅŸük enerjili bir halde saÄŸlayan H2O’dur. Böylece, fototroflar, elektronların (e-1) enerji düzeylerini, protonlardan (H+) ayırdıklarında ve oksijen (O2) üretirken enerji seviyesini artırmak için güneÅŸ ışığında yakalanan enerjiyi kullanırlar. Yazının devamını e-dergi'den okumak için lütfen tıklayınız... İlginizi çekebilir... Çevre Mühendisleri Odası SemineriErzurum DSİ teÅŸkilatında çevre mühendisi olarak çalışan Hayati Ayık, Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Åžubesi'nde 7.12.2019 tarihinde baÅŸlatılan Y... İstanbul Dereleri ve Sorunlarıİstanbul'da derelerin sahibinin kim olduÄŸu kesin olarak belli deÄŸildir.... İstanbul Dereleri ve SorunlarıDünya AraÅŸtırma Enstitüsü, 2030 yılında dünya nüfusunun yarısının su sıkıntısı yaÅŸayacağını; sellerin etkisinin 3 kat artacağını, 54 milyon insanın et... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.