
Membran Modülleri![]()
İSMAİL KOYUNCU - MEHMET EMİN PAŞAOĞLU - ÖYKÜ MUTLU SALMANLI İnşaat Fakültesi, Çevre Mühendisliği, İTÜ Prof. Dr. Dincer Topacık Ulusal Membran Teknolojileri Uyg-Ar Merkezi, İTÜ 1. GIRIŞ Membran filtreler, üretildikten sonra tek başlarına kullanılamazlar. Kullanılabilmeleri için membranların modül olarak tertip edilmeleri gerekmektedir. Su giriş ve çıkış ekipmanlarını içerecek biçimde çeşitli ek parçalarla membranların düzenlenmiş haline, membran modülü denilmektedir. Düz plaka membranlar, içi boşluklu fiber membranlar, tübüler membranlar ve diğer membran tipleri kullanılarak farklı uygulama amaçları için çok çeşitli özelliklerde membran modülleri üretilebilmektedir. Bu bölümde, membran modül tipleri, modül tasarımları ve modül testleri hakkında bilgiler verilmiştir.
2. MEMBRAN MODÜL TIPLERI 2.1. Plak Çerçeve Modüller Plak çerçeve modüllerinde düz plaka membranlar kullanılmakta olup, her bir membran plakası arasına boşluk oluşturucu plastik malzemenin yerleştirilmektedir. Bu sayede plak çerçeve modül hidrodinamik akış kanallarının oluşturulduğu sandviç şeklindeki modül tipidir. Genel olarak, laboratuvarda kullanılan sıkıştırmalı çelik çerçeveye sahip düz plaka membran modüllerine benzemektedir (Marcel, 1996). İlk olarak 1960’lı yıllarda ters osmoz membranları için kullanılmış olan bu modül tipi (Şekil1), günümüzde yerini spiral sargılı modül teknolojisine bırakmış olsa da bazı özel uygulamalar için halen kullanılmaktadır. İlginizi çekebilir... Tuzla Deride Anaerobik Çamur Reaktörünün Çökme NedenleriTuzla deri anaerobik reaktörü ile ilgili videolar incelendiği zaman olayın gaz patlaması olmadığı görülüyor. Gaz basıncından kaynaklı üstünde gaz balo... Yeni Delhi Okhla Atık Su Arıtma TesisiDünya nüfusu artmaya devam etmekte ve tahminlere göre 2030 yılına kadar 8,5 milyara ulaşması beklenmektedir. Bu nedenle modern tarımın karşı karşıya o... Modern Atık Su Havalandırma Teknolojileri: Aerostrip® Şerit Difüzörler ve Neuros™ Hava Yataklı Turbo Blower Sistemlerinin Entegre KullanımıAtık su arıtma tesislerinde havalandırma, biyolojik arıtım süreçlerinin verimli işleyebilmesi açısından en kritik aşamalardan biridir. Oksijenin mikro... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.