BIODESULF
HANASU
SAKA ARITIM
WAVIN

ACTAVİS İlaçları A.Ş.

ACTAVİS İlaçları A.Ş.

23 Temmuz 2010 | TESİS
33. Sayı (Temmuz - AÄŸustos 2010)

Actavis İlaçları yaklaşık 40 ülkede 11 bin çalışanıyla, dünyadaki ilk beş jenerik ilaç firması arasında yer alıyor. Beş kıtada faaliyet gösteren firmanın merkezi İzlanda. Actavis İlaçları Türkiye ise üç işletme tesisinde "Non-Beta Laktam", "Penisilin" ve "Sefalosporin" üretim alanlarında solid, parenteral, likit, toz flakon, steril üretim ve ambalajları yapılıyor...

Actavis İlaçları yaklaşık 40 ülkede 11 bin çalışanıyla, dünyadaki ilk beÅŸ jenerik ilaç firması arasında yer alıyor. BeÅŸ kıtada faaliyet gösteren firmanın merkezi İzlanda. Actavis İlaçları Türkiye ise üç iÅŸletme tesisinde "Non-Beta Laktam", "Penisilin" ve "Sefalosporin" üretim alanlarında solid, parenteral, likit, toz flakon, steril üretim  ve ambalajları yapılıyor. Yıllık 500 milyon tablet/kapsül ve 85 milyon kutu kapasitesi ile çalışıyor.                                                      

Çevre, İş Sağlığı ve Güvenliği Politikası

Actavis Türkiye Fabrikası, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi standardının gerekliliklerini yerine getirerek, faaliyetlerinin tüm boyutlarını emniyetli ve çevreyi koruyan bir sorumlulukla yürütme kararlılığında. Çalışanlarının ve içinde faaliyet gösterdiği toplulukların sağlık ve esenliğini gözetme politikası ile üretim yapıyor. Actavis, faaliyetlerinin Çevre Politikası kapsamında ve kurumsal hedef ve standartlara uygun bir şekilde yönetilebilmesi için 2007 yılında Çevre, İş Sağlığı ve Güvenliği Departmanı kurulmuş.

İç ve Dış İletiÅŸim Faaliyetleri 

Çevre Yönetim Sistemi kapsamında periyodik olarak önemli çevresel etkileri, yeni yönetmelikler, iyileÅŸtirme aksiyonları, çevre ile ilgili acil durumlar, kıl payı olaylar, denetim sonuçları gibi konuların görüşüldüğü Çevre Komitesi toplantıları yapılıyor. Çevre Komitesi üyeleri, ISO 14001 farkındalık ve iç tetkik eÄŸitimleri almış olan ilgili departman temsilcilerinden oluÅŸuyor. 

Actavis Türkiye fabrikasında çevre politikası, atık ve tehlikeli atık yönetimi, acil durumlara hazırlık, iklim değişikliği gibi konularda periyodik olarak bilinçlendirme eğitimleri prosedür ve oryantasyon eğitimleri düzenleniyor. Her yıl 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde konusunda uzman konuklar konuşmacı olarak davet edilerek bilinçlendirme çalışmaları yapılıyor. Ayrıca çevresel etkileri yüksek olan tedarikçi firmaların çevresel performanslarını iyileştirmeleri için bu firmalara dış denetimler gerçekleştiriliyor.

Çevre Etki Değerlendirme

Actavis Türkiye fabrikası, faaliyetlerinden kaynaklanan çevresel etkilerini normal, anormal ve acil durumlar için nümerik bir metotla deÄŸerlendirmiÅŸ. Her yıl bu kapsamda çevresel risk puanlarını düşürmek üzere aksiyonlar alıyor ve sürekli iyileÅŸtirilmeler gerçekleÅŸtiriyor. 

Su ve Atıksu Yönetimi

Üretim, yardımcı tesisler, laboratuvarlar ve evsel kaynaklı atıksular Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinde arıtılarak, İSKİ deşarj yönetmeliğindeki sınır değerlere uygun deşarj ediliyor. Actavis Türkiye politikası gereği sınır değerlerini yasal sınır değerlerin yüzde 80'i olacak şekilde belirlemiş.

Actavis İlaçları A.Ş. bünyesindeki atıksu laboratuvarında (KOI), pH, toplam azot, toplam fosfor, AKM, sıcaklık, çözünmüş oksijen analizleri periyodik olarak takip ediliyor.

Atık Yönetimi

Atıklar yönetmeliklere uygun olarak ayrı toplanarak geri dönüştürebilir atıkların geri dönüşümü sağlanıyor. Fabrikadaki atıklar renkli poşet ve farklı atık kutuları yardımıyla kaynağında verimli bir şekilde toplanıyor. Plastik, kağıt, karton, cam ve metal atıklar geri dönüşümlerinin sağlanması için Şişli Belediyesi'ne gönderiliyor.

- Tehlikeli Atıkların Yönetimi: İlaç üretim faaliyetleri esnasında ilaç atıkları (toz, tablet, kontamine şişe...) laboratuvar atıkları (atık kimyasal maddeler), atık yağlar, atık florasan lambalar, havalandırma ve toz toplama filtre atıkları, kontamine plastik poşet, blister vb. tehlikeli atıklar oluşuyor. Bu atıkların haricinde ilaç sektörüne özgü belirli dönemlerde son kullanım tarihi geçmiş veya geri toplatılmış ilaçlar/ hammaddeler de bulunuyor.

İlaç üretimi ve üretime yardımcı fabrika faaliyetleri esnasında çıkan bu tehlikeli atıklar, kontrollü olarak özel torba ve kontaynerler vasıtasıyla toplanıyor, ambalajlanıyor ve etiketlenerek fabrika içerindeki geçici tehlikeli atık depolama alanında bertaraf tesisine gönderilmek üzere biriktiriliyor. Depolanan tehlikeli atıklar belli dönemlerde nihai bertarafı için Çevre Bakanlığı'ndan lisanslı bertaraf firmalarına lisanslı araçlarla gönderilerek çevre kirliliÄŸi önleniyor ve bu tesislerde atıkların yakılması sonucunda elektrik enerjisi elde ediliyor.  

Her yıl atıkların azaltılması ile ilgili hedefler konuluyor ve hedeflerin gerçekleÅŸtirilmesi için iyileÅŸtirme çalışmaları yapılıyor. Actavis İlaçları A.Åž. Türkiye fabrikası 2009 yılında ürün ve üretimle ilgili yürütülen iyileÅŸtirme programı neticesinde kontamine ambalaj atıklarını yüzde 2,4 azaltmış. 

Actavis İlaçları Levent tesislerindeki laboratuvarlardan kaynaklanan solvent içerikli atıklar (%50 asetonitril/metanol ve %50 su) özel kaplarda ayrı toplanıyor, varillerde biriktiriliyor ve geri dönüştürülmek üzere Çevre Bakanlığı'ndan lisanslı firma araçlarıyla lisanslı geri dönüşüm tesislerine sevk ediliyor.  

2009 yılında yaklaşık 7000 litre sulu solvent karışımlı atıklar geri dönüşüm tesislerine gönderilerek geri dönüşümü sağlanmış, antipas üretimi için iç ve dış piyasaya sürülerek ekonomiye kazandırılmış. Böylece arıtma işletme giderlerinden tasarruf sağlanarak doğal kaynak tüketimi de engellenerek çevreye zararsız hale getirilmiş.

Elektrik-elektronik ekipmanlar, kablo, akü, motor, trafo, bilgisayar ve parçaları kaynakta ayrı toplanarak geri dönüştürülüyor. Atık florasan lambalar ve piller de ayrı toplanarak çevreye zarar verilmeden bertaraf ediliyor. Üretim sırasında çıkan boş blister atıkları, Çevre İl Müdürlüğü'nden izinli geri dönüşüm firmasına verilerek terlik, ayakkabı altı, PVC yer döşemesi hammaddesi olarak geri kazanılıyor.

Çevresel Gürültü Kontrolü

Actavis Türkiye fabrikasındaki çevresel gürültü değerleri yüksek olan bölgelerin gürültü ölçümleri takip edilerek gürültü önleyici programlar yürütülüyor. Özellikle soğutma grupları, atıksu arıtma sistemi gibi gürültü seviyesinin yüksek olduğu alanlarda özel yalıtım çalışmaları yapılmış ve 10 dB ila 15 dB?lik azaltmalar gerçekleştirilmiş.

Hava Kirliliği Kontrolü Faaliyetleri

İlaç üretiminde gerek üretim faaliyetleri sırasında, gerekse yardımcı tesislerden kaynaklı toz ve gaz emisyonları oluşuyor. Bu emisyonlar hepa filtreli toz toplama ve havalandırma ünitelerinden geçirilerek atmosfere veriliyor.

Faaliyetlerden kaynaklanan emisyonlar Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği'nde belirtilen sınır değerlere uygunluğu her yıl yapılan baca gazı analizleri ile teyit ediliyor. Baca çıkışlarında CO, CO2 NO2, SO2, toz ve uçucu organik bileşenlerin konsantrasyonları takip ediliyor.

Soğutma sitemlerinde kullanılan ve ozon tabakasına zarar veren gazların daha az zararlı gazlarla değiştirilmesi gerçekleştirilmiş.

Acil Durumların Yönetimi

Fabrikadaki olası acil durumlar, çevresel kaza ve dökülme durumları, yayılmayı önleyici tedbirler alınarak müdahale ekibiyle birlikte yönetiliyor. "Kimyasal Dökülme Ekibi", Çevre & İş Sağlığı ve Güvenliği Departmanı, Lojistik Destek, Kimyasal Destek ve Acil Durumlara Müdahale Ekiplerinin bir araya gelmesinden oluşuyor. Müdahale ekibi bu konuda eğitim almış personel. Döküntüleri önlemek için döküntü kitleri, rögar örtüleri ve yayılmayı önleyici malzemelerle tatbikatlar gerçekleştiriyor. Kimyasal Dökülme Ekibi acil durumlara hazırlıklı olmak için belirli periyotlarda müdahale ekibi eğitimleri yapıyor. Her yıl ilgili departmanlar ve fabrika genelinde acil durum tatbikatları gerçekleştiriliyor. Kurumsal bazda acil durumlarla ilgili raporlama ve takip sistemi mevcut.

Çevre Bilinçlendirme Faaliyetleri

2010 yılında Actavis İlaçları Çevre & İş Sağlığı ve Güvenliği Departmanı ile Şişli Belediyesi'nin ortak işbirliği çerçevesinde ilköğretim okulları için hazırlanan Çevre Yönetim Sistemi ve çevrenin korunması, kirliliğin önlenmesi için yapılan çalışmaları içeren eğitim programı kapsamında yaklaşık 700 öğrenciye eğitim verilmiş. Okullarda Actavis İlaçları Çevre Broşürü dağıtılmış, bazı okullara atık pil kutusu temin edilerek Şişli Belediyesi?nin düzenlediği atık pil toplama kampanyasına destek olunmuş.

Denetim&Yönetimin Gözden Geçirmesi

Çevre Yönetim Sistemi uygulamalarının kontrolü ve sürekliliği için saha denetimleri ve firma içi ve kurumsal denetimler yapılıyor, denetimlerin sonucunda iyileştirmeler, düzeltici önleyici faaliyetler takip ediliyor. İç denetim sonucu puanlama sistemi mevcut. Her yıl için belirlenen iyileştirici hedefler doğrultusunda çalışmalar yapılıyor. Çevre Yönetim Sistemi?nin performansı, iyileştirme programları, düzeltici önleyici faaliyetler, yasal gereklilikler, her yıl Operasyon Genel Müdürü, Çevre&İş Sağlığı ve Güvenliği, Üretim, Mühendislik ve Teknik Hizmetler, Kalite, Satınalma Departmanları yöneticilerinin de katıldığı üst yönetim gözden geçirme toplantılarında görüşülüyor.
 


R E K L A M

İlginizi çekebilir...

Gemlik BUSKİ Ön Arıtma Tesisi'nde Koku Sorununa Aktif Karbon Çözümü

Bursa'nın Gemlik ilçesinde, uzun yıllardır süregelen ve çevre halkını olumsuz etkileyen koku sorunu, BUSKİ Ön Arıtma Tesisi'nde kurulan aktif ...
11 Nisan 2025

Nehir Suyundan İçme ve Kullanma Suyu Eldesi

Nehir, dere, göl olarak tanımladığımız yüzey sularımız, organik madde, askıda katı madde ve ergimiş iyonlar ihtiva eden tatlı su kaynaklarımızdır....
7 Mart 2025

İvedik İçme Suyu Arıtma Tesisi'nde Tercih SİSDOZ Oldu

SİSDOZ A.Ş., ASKİ İvedik İçme Suyu Arıtma Tesisleri 2. ve 3. kısımları için mevcut dozaj pompalarının mekanik, elektrik ve otomasyonel modernizasyonu...
7 Mayıs 2024

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • Enerji & DoÄŸalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Tersane Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeÅŸilBina Dergisi
  • İklimlendirme Sektörü KataloÄŸu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü KataloÄŸu
  • Yalıtım Sektörü KataloÄŸu
  • Su ve Çevre Sektörü KataloÄŸu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.