
Su Gününde, Kimseyi Geride Bırakmayalım![]()
Her yıl 22 Mart’ta kutlanan Dünya Su Günü’nün bu yılki teması, “Kimseyi Geride Bırakmadan…” Kimseyi Geride Bırakmadan, teması ile sağlıklı suya sahip olmayan insanların neden görmezden gelindiğinin nedenlerini ele alarak, su kriziyle mücadele edilmesi gerektiğini vurgulamaktadır.
Bugün dünyada; Birleşmiş Milletler tarafından oluşturulan 17 sürdürülebilir kalkınma hedefinden, Temiz Su ve Sıhhi Koşullar ile su kıtlığına dikkat çekilmiştir. İklim değişikliği ile su kıtlığının daha da artacağına değinilmiştir. 2050 yılına kadar dört insandan birinin suya erişimde sorun yaşayacağı ön görülmektedir.
Ülkemizde su kıtlığı riski yüksek! DSİ verilerine göre, ülkemizde kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarı yaklaşık 1.350 m3 tür ve Türkiye su azlığı yaşayan bir ülkedir. 2030 yılında ülke nüfusumuzun 100 milyonu bulması öngörülmektedir. Bu durumda kişi başına düşen su miktarı 1100 m3e düşecek ve su kıtlığı yaşanabilecektir.
Büyükşehirlerde Su Kayıp Oranları Yüksek Kentlerimizde sağlanan suyun şebekelerdeki yetersizlikler nedeniyle kaybolduğu görülmektedir. Bu konuda belediyelerin daha fazla yatırım yapmasına ihtiyaç vardır. Örneğin, 2017 verilerine göre Ankara’da %36, İstanbul’da %24, Mardin’de %77, Mersin’de %41, İzmir’de %30, Van’da %64, Sakarya’da %50, Gaziantep’te %40, Balıkesir’de %49, Antalya’da %35, Gümüşhane’de %72, Zonguldak’ta %61 oranında su kaybı olduğu öngörülmektedir. Bu oranlar, maliyetle temin edilen suların, hedefe ulaşmadan kaybolduğunu göstermekte, hem doğaya hem de belediye bütçelerine yük getirmektedir. Yapılacak teknik alt yapı çalışmaları ile kayıp oranları %20 ve altına çekilebilecektir. Su fakirliği riski bulunan ülkemizde kayıp oranlarını azaltmak ivedi bir ihtiyaçtır. Akarsu ve Göllerimiz Kirlendi Su fakiri olmaya aday ülkemizde, su kalitesine bakıldığında yüzey sularının %79’u kirlenmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verilerine göre; 141 yüzey suyunun %43,3’ü çok kirlenmiş suyu tanımlayan 4.sınıf kalitede, %19,9’u kirlenmiş suyu tanımlayan 3. sınıf kalitede ve %15,6’sı az kirlenmiş suyu tanımlayan 2. sınıf kalitededir. Yüzey sularımızın sadece %21,3’ü yüksek kalite suyu tanımlayan 1. sınıf kalitededir. Yüzey sularımızın kirlenmesinin nedenleri arasında evsel ve endüstriyel atıksuların yeterli arıtılmaması veya arıtım yapılmadan alıcı ortama (yüzey sularına) deşarjı, gereğinden fazla zirai ilaç ve gübre kullanımı, katı atıkların vahşi depolanması ve deniz suyunun akarsuya karışması vardır. Yazının tamammı için tıklayın: http://www.suvecevre.com/edergi/frame.asp?mag_id=19&sayi=129 İlginizi çekebilir... Sel ve TaşkınlarDünyada olduğu gibi ülkemizde de sel ve taşkınlar, en sık görülen ve en çok zarara yol açan afetlerin başında gelmektedir.... İklim Krizi ve Pompalarda Enerji VerimliliğiBirkaç on yıldır çevre aktivisti hareketler, hükümetler, enerji verimliliği uzmanı mühendisler ve bilim insanları iklim krizini tartışıyor.... Dünyamızdaki Gerçek Tehlike: Su KıtlığıSu kıtlığı 21. yüz yılın en büyük sorunlarından birisidir. Dünyanın dörtte üçünün sularla kaplı olmasına rağmen, tatlı su kaynakları su kaynaklarının ... |
||||
©2021 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir.