E-Dergi Oku 
BIODESULF
HANASU
SAKA ARITIM
WAVIN
SÄ°SDOZ

Su Filtresi Seçiminde Yapılan Hatalar

Su Filtresi Seçiminde Yapılan Hatalar

24 Kasım 2009 | SU DÜNYASI
29. Sayı (Kasım-Aralık 2009)

Yeni sanayileşen ülkemizde su filtresi çok küçümsenen bir konu olduğundan, yanlış filtre satın alan işletmelerin sayısı da yüksektir. Bunun sonucunda işletmeler ekonomik zarara uğruyor. Oysa, birçok konu gibi su filtrasyonu seçimi de bir uzmanlık dalıdır. Enis Burkut enis@burkut.com.tr

40 yıllık mühendislik hayatımın son 25 yılında "Su TekniÄŸi" konusunda çalıştım. Son 25 yıl içinde, ortalama olarak haftada 5 iÅŸletmeyi ziyaretmiÅŸ olduÄŸumu varsayarsak, 6250 iÅŸletmede su hazırlama ve su  filtrasyonu konularını tetkik etmiÅŸ olduÄŸumu da kabul edebiliriz. Bu ziyaretlerimde görmüş olduÄŸum teknik sorunların bir kısmı yanlış su filtresi kullanımından kaynaklanıyor veya iÅŸletmede hiç su filtresi kullanılmamasından meydana geliyor.  

Yanlış su filtresi seçimi ve kullanımı ile ilgili anılarım kalın bir kitabı doldurabilir; burada konumuza zemin hazırlamak maksadıyla yalnızca birkaç örnek vermek istiyorum... 

Örnek 1: Bir tekstil boyahanesinde, ana su deposundan suyu işletmeye veren 60 m3/saat debili dik milli pompanın emişine 100 mm (4") boru bağlantılı "Y" tipi pislik tutucu konulmuş. Sistem daha ilk devreye girdiğinde depo içindeki kirlilik hemen pislik tutucuyu doldurmuş, pislik tutucudan su geçmediği için susuz çalışmaya mecbur bırakılan güzelim yeni pompa fazla ısınmış ve sentetik fanlar ve mekanik salmastra deforme olduğu için pompa durmuş; işletme istenen zamanda devreye alınamamış.

Örnek 2: Şehir suyu kullanmayı planlamış olan önemli bir sosyal tesisin su dağıtım sistemi yer altındaki bir makine dairesine yerleştirilmiş ve şehir suyu girişine tam otomatik ters yıkamalı 100 mm boru bağlantılı bir filtre monte edilmiş. Almanya'nın yüksek kaliteli şehir suları için tasarlanmış olan bu filtreye şehir suyundan 10 mm çapında bir çakıl geldiği için, filtre deşarj vanası açıldığında bu iri çakıl deşarj vanasının çıkışına takılmış ve vana kapanamamış. Sonuçta yüksek basınçlı şehir suyunun debisi drenaj pompasının debisinden daha yüksek olduğu için yer altında bulunan tesis ağzına kadar suyla dolmuş. Olay sonucunda bu sosyal tesis birkaç gün susuz kaldı.

Örnek 3: Bir otomotiv iÅŸletmesinde, punto kaynak makinelerinin soÄŸutmaya yarayan soÄŸutma kulesinin sirkülasyon pompalarından sonra bir elek filtre monte edilmiÅŸ. Bir yaz günü, soÄŸutma kulesine havadan gelen yüksek miktarda katılar elek filtre tarafından tutulmuÅŸ, ancak otomatik ters yıkama sırasında filtre bu katıları atamadığı için sürekli olarak kendini defalarca yıkamış. Tabii, bu sırada soÄŸutma suyu tamamen tükenmiÅŸ  ve punto kaynak makinelerinin soÄŸutma suyu gelmediÄŸinden makineler ısınmış ve otomatik olarak durmuÅŸ. Dolayısıyla otomobil imalatı da durmuÅŸ ve iÅŸletme çok büyük ekonomik zarara uÄŸramış.

Bu kötü örnekleri yazarak okuyucunun dikkatini su filtresi seçimi üzerine çekmek ve ?su filtrasyonu? konusunun yüksek önemini vurgulamak istedim. Neyse ki son yıllarda  iÅŸletmelerin çoÄŸu suyun filtre edilmesi gerektiÄŸi görüşünü kabul ediyorlar artık. 10-15 yıl geriye gittiÄŸimizde kanaat ÅŸuydu: "Suyu filtrelemek gerekmez,  ille de filtre gerekirse  yumruk büyüklüğünde bir 'Y'  tipi pislik tutucu veya içine bez yerleÅŸtirilmiÅŸ bir kap ile su süzülebilir."  Son yıllarda teknik fuarların ve iletiÅŸimin artmasıyla ülkemizde su filtrasyonu anlayışı biraz geliÅŸti. Buna raÄŸmen çoÄŸu tesiste konu hala küçümsenmekte ve basit ve ucuz yöntemlerle proseste kullanılacak suların iÅŸletme sorunu çıkarmadan süzülebileceÄŸi sanılmaktadır. Bunun  tabii sonucu olarak da iÅŸletmelerde birçok zamansız duruÅŸlar yaÅŸanmaktadır ve bu duruÅŸların bedeli dünyadaki en pahalı su filtresinden daha yüksek olabilir.

Bugünkü ekonominin kurallarına göre bir sanayi veya turizm iÅŸletmesinin, periyodik bakımlar dışında durmadan çalışması arzu edilir. Bu önemli iÅŸletme kuralına uygun olan su filtresinin görevi yalnızca suyu süzmek deÄŸildir. Bugünkü iÅŸletmecilik kurallarına göre su filtresi, suyu süzme iÅŸlemi yanında, sudan ayrılan katıları el deÄŸmeden ve işçilik gerektirmeden sistem dışına atmalı, bu sırada az su telef etmeli ve periyodik bakımlar dışında arıza çıkarmadan  görevini yapmalıdır. 

Bugünün şartlarına uygun bir su filtresini nasıl tarif edebiliriz?

Son yıllarda MMO ve TTMD'nin birkaç ÅŸubesinde ve büyük sanayi kuruluÅŸlarında "Su Filtrasyonu" konusunda konferanslar verdim. Bu  konferansların sonunda dinleyicilere ÅŸu soruyu sordum: "Bir Sanayi Filtresinden Ä°stenen Özellikler Ne Olmalıdır?" Dinleyicilerden almış olduÄŸum cevapları alt alta yazdığımda ortaya aÅŸağıdaki liste çıkıyor:

 

1. Su filtresi az basınç kaybı yapsın ve su debisini fazlaca etkilemesin

2. Seçilen mikron seviyesinden daha iri katıları kaçırmasın

3. Kendi kendini otomatik olarak yıkasın

4. Ters yıkama sırasında işletmenin suyunu kesmesin

5. Ters yıkama sırasında az su atsın

6. Bakterilere yatak oluşturmasın ve işletmeye mikro-biyolojik sorun getirmesin

7. Az yer kaplasın

8. Az bakım gerektirsin

9. Yedek parça temininde sorun yaratmasın

Yukarıdaki şartlar listesi yalnızca işletmecilik açısından filtre seçimine yön veren kurallardır. Ancak, sudan ayırmak istediğimiz katıların türü yönünden konuya baktığımızda, filtre seçiminden önce ham suyun özelliklerini çok iyi incelememizin gerekliliği ortaya çıkar.

Bir işletmenin su filtrasyonu tasarlanırken konuyu hiç küçümsemeden, gerekli önemi vererek, yeterli zaman ayırarak aşağıdaki konular incelenmelidir. İşletmenin şartlarına göre, neyi sudan ayırmak istediğimizi çok iyi tayin edip ona göre filtre seçimi yapılmalıdır.

 

1- Kullanılacak ham sular nereden geliyor? (Şehir, kuyu, dere, paslı bir depo gibi)

2- Ham sular içinde bulunabilme imkanı olan partikül türleri nelerdir?

A. Kuyu sularından kum, kil, silt gelebilir

B. Dere ve göl sularından kum, kil, silt, kök, yaprak, ot, böcek, balık vb. gelebilir

C. Şehir suyundan, şebeke tamirlerinden sonra her tür katı gelebilir. Ayrıca eskimiş şebeke borularından beton, paslı demir, hatta boru bağlantı noktalarından kopabilecek katranlı katılar dahi gelebilir.

3- Ham su ile gelebilecek katıların irilikleri nelerdir, işletmenin özelliğini göz önüne aldığımızda hangi iriliğe kadar olan katıları tutmak ekonomik olur?

Örnek1: Yalnızca yer yıkaması, duş ve banyolarda kullanılacak suların 100 mikrona kadar süzülmesi yeterlidir.

Örnek 2:  Gıda tesisinde kullanılacak suların en az 20-30 mikrona kadar süzülmesi yararlı olur.

4- Ham su ile gelebilecek katıların miktarı nedir?

Örnek: Bazı kuyulardan sürekli  kum ve silt gelir. Bu katıların miktarı 1 ton su içinde 2 gram dahi olduÄŸunda, 50 ton/saat debideki bir sudan süzmek istediÄŸimiz katı miktarı 100 gram/saat olur, yani günde 2,4 kg!.. 100 mm'lik piyasa malı bir pislik tutucunun kova hacmi bu miktar katıyı  almaz; el ile temizlenen telli veya bezli bir filtrenin filtre yüzeyine 2,4 kilogram katıyı dağıttığımızda ise o filtreden hiç su geçmez. Böyle bir filtre sorununun çözümü için otomatik olarak kendini sık sık temizleyen bir filtre seçilmesi doÄŸru olur.

Su filtrasyonunu önemseyerek yukarıda anlatılan iki grup "filtre seçim kriteri" ile hareket ettiğimizde işletmenin ihtiyacına en uygun filtreleri seçme imkanı doğar. Ancak şunu hatırlatmak isterim: Bir işletmenin su filtrasyonu genelde tek bir filtre ile çözülemez. Ham su kademeli olarak filtrelenirse filtrasyon daha başarılı olur. Örneğin, işletmenin ana su girişine tam otomatik ters yıkamalı 100 mikronluk bir filtre monte edilebilir; işletmeye su veren pompalardan sonra veya her önemli makinenin su girişine, işletmenin türüne göre daha hassas filtreler konulabilir.

Bu yazımızı okuduÄŸumuzda şöyle bir soru ortaya çıkıyor: "Hangi su için hangi filtreyi seçeceÄŸiz?" Bu  soru beraberinde birçok baÅŸka soruyu tetikliyor.

- Kum filtresi seçeceksek, ne tür filtre dolgusu? Su geçiş hızı? Ters yıkama suyunun temini?

- Elek filtre seçeceksek, hangi model? Elek yüzeyi kaç m2? Kaç mikron?

- Diskli filtre seçeceksek, hangi model? Kaç mikron?

- Kartuş filtre seçersek, kaç m2 yüzey? Kaç mikron?

- Torba filtre seçeceksek, kaç m2 yüzey? Kaç mikron?

- Mikro-filtrasyon seçeceksek? Ne model? Hangi ön filtre?     Ne tür ters yıkama ÅŸekli?

- Ultra filtrasyon seçeceksek? Ne model? Hangi ön filtre? Ters yıkama sırasında hangi kimyasallar?

- Pislik tutucu kullanacaksak? Hangi ana filtrasyondan sonra ve nerelerde?

Bir eczaneye girdiÄŸimizde gözümüze binlerle ilaç çarpar. Ancak elimizdeki reçeteye uygun olan ilaçların sayısı yalnızca 2-3 adettir. DiÄŸer ilaçlar elimizdeki reçeteye uygun deÄŸildir; fakat bu ilaçlar için ?yararsız? veya ?kötü ilaç? diyemeyiz. Aynı ÅŸekilde hiçbir su filtresini kötülemek doÄŸru olmaz, çünkü her bir filtrenin kullanılması için uygun bir tatbikat yeri vardır. Dolayısıyla  önemli olan DOÄžRU TEÅžHÄ°S ve DOÄžRU SEÇİMDÄ°R. Tıbbi sorunlarımıza teÅŸhis koydurmak için saÄŸlığımızı önemseyip sorunumuza uygun ihtisas dalında ve birçok iyi referansı olan bir tıp doktoruna müracaat ettiÄŸimiz gibi, suyun filtrasyonu konusunu da önemseyip birçok iyi referansı olan "Filtre Doktoru"na müracaat etmek doÄŸru yoldur görüşündeyiz.

 

Enis Burkut
enis@burkut.com.tr
 


R E K L A M

İlginizi çekebilir...

Aç Su veya Doymamış Su Nedir?

Su "Aç" olabilir mi? Evet olabilir. Korozif olan ve metalde korozyon yapan suya kimya dilinde "Aç Su" veya "Doymamış Su" da d...
9 Aralık 2024

İşletmelerde Su Kullanımı Nasıl Azaltılabilir?

Günümüzde su kullanımı çok arttığı için işletmeler su kullanımını azaltmak için yöntemler arayışı içinde ve bazı işletmeler bu konuda ciddi projeler ...
9 Ekim 2024

Tarımda Kullanılan Yanlış Sulama Yöntemleri, "Su Stresi"ni Tetikliyor

Dünya genelinde birçok ülkede tatlı su kaynakları hızla tükeniyor. Türkiye'de de durum farksız...
29 AÄŸustos 2024

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • DoÄŸalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Tersane Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeÅŸilBina Dergisi
  • Ä°klimlendirme Sektörü KataloÄŸu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü KataloÄŸu
  • Yalıtım Sektörü KataloÄŸu
  • Su ve Çevre Sektörü KataloÄŸu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.