BIODESULF
HANASU
SAKA ARITIM
WAVIN

Erksan Çevre Teknolojileri Genel Müdürü Hüseyin Erkanlı; "Tehlikeli atıkların atık yönetim firmaları yoluyla bertaraf edilmesi en uygun çözümdür"

Erksan Çevre Teknolojileri Genel Müdürü Hüseyin Erkanlı;

TEKNİK MAKALE
20. Sayı (Mayıs-Haziran 2008)

Çevre ve enerji alanında dünyanın en büyük gruplarından biri olan Suez'e bağlı Sita- Deutschland firmasının Türkiye exclusive ortağı olan Erksan Cevre Teknolojileri, Türkiye'ye yayılmış bölge ortaklığı sistemiyle tehlikeli ve endüstriyel atıkların yönetmeliklere uygun bir biçimde yönetilmesini ve bertaraf edilmesini sağlıyor. Kendisiyle konuştuğumuz Erksan Çevre Teknolojileri Genel Müdürü Hüseyin Erkanlı; "Ülkemizde tehlikeli atıkların bertarafı alanında hizmet veren tesisler çeşitli tipteki tehlikeli atığı bertaraf edecek kapasiteye sahip değildir. Yasal, ticari ve sosyal yaptırımları göz önünde bulundurduğumuzda firmaların tehlikeli atıklarını atık yönetim firmaları yoluyla bertaraf etmeleri en uygun çözümdür" diyor.

Çevre ve enerji alanında dünyanın en büyük gruplarından biri olan Suez'e bağlı Sita- Deutschland firmasının Türkiye exclusive ortağı olan Erksan Cevre Teknolojileri, Türkiye'ye yayılmış bölge ortaklığı sistemiyle tehlikeli ve endüstriyel atıkların yönetmeliklere uygun bir biçimde yönetilmesini ve bertaraf edilmesini sağlıyor.

Kendisiyle konuştuğumuz Erksan Çevre Teknolojileri Genel Müdürü Hüseyin Erkanlı; "Ülkemizde tehlikeli atıkların bertarafı alanında hizmet veren tesisler çeşitli tipteki tehlikeli atığı bertaraf edecek kapasiteye sahip değildir. Yasal, ticari ve sosyal yaptırımları göz önünde bulundurduğumuzda firmaların tehlikeli atıklarını atık yönetim firmaları yoluyla bertaraf etmeleri en uygun çözümdür" diyor.

Erksan Çevre olarak ayık yönetim hizmetleri yapıyoruz

Erksan Çevre Teknolojileri 2002 yılında kuruldu. Grup olarak bünyemizde çevre firmamız dışında Türkiye ve yurt dışı olmak üzere 4 firmamız daha var. Ana iş kollarımız çevre, inşaat ve yatırımdır.

Biz firmaların çıkardığı bir çok atık türünün bertarafı için çözüm yaratan nadir firmalardan biriyiz. Aldığımız atıkları, temsilcisi olduğumuz Sita/Suez firmasına gönderiyoruz. Firma, bakanlığın yayınladığı tehlikeli atık kodundaki atıkların büyük bir çoğunluğunu kendi tesislerinde işleyebiliyor. Aynı zamanda atıkların bertarafı için Türkiye'de Akçansa Çimento ve Bolu çimento ile de çalışıyoruz. Bunun dışında yine Türkiye'deki bazı kurumsal geri dönüşüm firmaları ile de çalışıyoruz. Üretilen atığın yerinde ayrıştırılması, paketlenmesi ve nakliyesi konusunda da hizmet veriyoruz. Bu konuda çalıştığımız firmalar arasında; Akkim Kimya Sanayi, Akzo Nobel Kemipol A.Ş, Componenta Döktaş Dökümcülük, Ormo Yün İplik Sanayi, Maysan Mando Otomotiv Parçaları Sanayi, Hayes-Lemmerz İnci Jant A.Ş, Aktops A.Ş ve daha birçok atık üreticisi firmayı sayabiliriz.

Faaliyette bulunduğumuz alanları ana hatlarıyla tekrar şöyle sıralayabiliriz. Atıkların yerinde azaltılması, paketlenmesi, belgelendirilmesi, bertarafı. Bakanlık izinleri ve Basel kriterlerine uygun olarak atıkların yurt dışındaki tesislere ihracatı ve belgelendirmesi. Atık analiz, laboratuvar hizmetleri. Çamur işleme, arıtma çamurları ve tank dibi çamurlarının susuzlaştırılması ve ayrıştırılması. Tank temizliği hizmetleri, petrol tankları gibi tankların temizliği. Geri dönüşüm ve bertaraf tesislerinin fizibilite çalışmaları ve kurulması. Yine lisanslı tehlikeli atık ara depolama çalışmalarımızı da 2008 yılının ikinci yarısında başlatacağız. Toplam yıllık ciromuz da ortalama 60 milyon Dolar?dır.

 

 

Sita firması ile 2007 yılında exclusive ortaklık anlaşması imzaladık

Suez Grup'a bağlı Sita Deutscland firması ile 2005 yılından beri ilişkilerimiz vardı. Türkiye'de ki çalışma koşulları, çevre mevzuatı atık durumu gibi konularda araştırmalar yapıyorduk. Bu çalışmaların sonucunda 2007 yılının Haziran ayında exclusive ortaklık anlaşması imzaladık. Bu birliktelik çerçevesinde Türkiye'de atık ihracatı, atık yönetimi ve bertarafı işlerini yapıyoruz. Şu anda Türkiye'de 10 adet ofisimiz var ve bu ofislerimiz aracılığı ile sanayicilerimize hizmet etmekteyiz.

 

Türkiye'de tehlikeli atık bertaraf tesisleri çok yetersiz

Türkiye'de yılda ortalama 35-40 milyon ton katı atık üretildiği, bunun da 5 milyon tonunun tehlikeli atık olduğu tahmin edilmektedir. Çevre ve Orman Bakanlığı?na resmi olarak beyan edilen tehlikeli atık miktarıysa yılda 1,2 milyon tondur. Resmi olarak beyan edilen miktarla tahmin edilen miktar arasındaki büyük farkın, firmaların süreç içinde konuyla ilgili bilinçlenmeleri ve yaklaşımlarının değişmesiyle ortadan kalkacağını düşünüyoruz.

Tehlikeli atıkların yönetilmesi süreci, atıkların karakteristik özelliklerine göre değişen aşamalardan oluşur. Bunlar arasında atıkların çeşitli ön işlemlerden geçirilmesi, geri kazanımlarının sağlanması, sürekli depolama, yakma, düzenli depolama sayılabilir.

Ülkemizde tehlikeli atık bertarafı yapan tesislerin başında Kocaeli ili ve çevresi için yapılandırılmış olan İzaydaş gelmektedir. İzaydaş İzmit Tehlikeli Atık Yakma Tesisi'nde patlayıcı maddeler, radyoaktif atıklar, mezbaha atıkları, dışkı ve kadavralar dışında kalan tehlikeli atıklar yakma yoluyla bertaraf edilmektedir. Tesisin yakma kapasitesi 35.000 ton/yıl (4.100 kg/saat'dir). İzaydaş yakma kapasitesinin yıllık üretilen tehlikeli atık miktarına cevap verebilecek nicelikte olmaması, bazı anlaşmalı firmalar dışında yalnızca Kocaeli İli ve çevresinden atık kabul etmesi ve yeni taleplere cevap veremeyecek dolulukta olması nedeniyle tehlikeli atıkların bertarafı konusunda yetersiz kalmaktadır.

İzaydaş dışında, Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan lisans almış bazı çimento fabrikaları atık yağların, atık yağlarla kontamine olmuş bazı atıkların ve yakılabilmeye uygun bazı arıtma çamurlarının bertaraf edilmesini sağlayabilmektedir. Ancak bu fabrikalar bertaraf tesisi olarak kurulmadıklarından, örneğin atık karışımlarının homojen olmadığı durumlarda ciddi sorunlarla karşılaşabiliyor. Ayrıca bu tesislerin bir kısmı henüz çalışmaya başlamamıştır, başlayanlarınsa kapasiteleri düşüktür ve yakma hizmeti verdikleri tehlikeli atık türü de çok sınırlıdır. Bu nedenle Türkiye'deki tehlikeli atık bertarafı probleminin çözümünde yeterli olamamaktadırlar.

Özetle, ülkemizde tehlikeli atıkların bertarafı alanında hizmet veren tesisler yılda üretilen 1,2 ton resmi (5 milyon ton gayri resmi), çeşitli tipteki tehlikeli atığı bertaraf edecek kapasiteye sahip değildir. Yasal, ticari ve sosyal yaptırımları göz önünde bulundurduğumuzda firmaların tehlikeli atıklarını atık yönetim firmaları yoluyla bertaraf etmeleri en uygun çözümdür.

Tehlikeli atıkların bertarafının ilgili yönetmeliklerde belirtilen kurallar dahilinde yapılmaması halinde ciddi hapis cezaları, para cezaları uygulanıyor. Cezai yaptırımların yanı sıra bir firma yurt dışından fon kullanmak, yurt dışı firmasıyla ortak olmak ya da anlaÅŸma yapmak, ürünlerini yurt dışına satmak istediÄŸinde söz konusu firmanın çevreyle ilgili herhangi bir ceza alıp almadığı, çevre yatırımlarının yeterli olup olmadığı da göz önünde bulunduruluyor. Ayrıca dünya genelinde öne çıkan çevre bilinci dolayısıyla çevreye zarar veren firma imajı da o  firmalar için ciddi ekonomik kayıplara yol açıyor. Tüm bu yasal, ticari ve sosyal yaptırımlar düşünüldüğünde firmaların atıklarını yönetmeliklere uygun bir biçimde bertaraf etmeleri gerekiyor.

Atık yönetim sektörü ve atık ihracatı ülkemizde yeni yeni oluÅŸmaya baÅŸladı ama Basel SözleÅŸmesi çerçevesinde Avrupa?da çok iyi oturmuÅŸ durumda. Türkiye'de henüz iÅŸin başındayız. 

 

Atık gönderim süreci şöyle çalışıyor...

Gönderme sürecinin tüm aşamaları tehlikeli atıkların sınırlar ötesi taşınımının ve bertarafının kontrolüne ilişkin Basel Sözleşmesi, ihracatçı ve ithalatçı ülke izinleri ve kanunları kapsamında tamamen resmi kurallara uygun olarak yapılıyor.

 

Atık bilgilendirme formu

Öncelikle bertaraf edilecek atık hakkında bilgi almak amacıyla Atık Bilgilendirme Formu'nun doldurulmasını istiyoruz. Bu formda atığın tanımlanma bilgileri, stoklardaki miktarı ve yıllık üretimi, fiziksel durumu, kimyasal yapısı, paketleme sistemi, fabrikanın işleyişinin kısaca tanımı gibi bazı bilgiler isteniyor.

 

Atık analizi sonuçları

Atık Bilgilendirme Formu'na ek olarak üretilen atıkların Tehlikeli Atıkların Kontrolü YönetmeliÄŸi uyarınca akredite laboratuvarlar ve/veya uluslararası kabul görmüş kuruluÅŸlarca yapılmış analiz sonuçlarını istiyoruz. Analizlerin Sita/Suez'in laboratuvarlarında da yapılması mümkün. Sita/Suez'in faaliyet gösterdiÄŸi ülkedeki akreditasyon belgeleri analiz sonuçlarına eklendiÄŸinde bu analizler ülkemizde de geçerli kabul edilmektedir. 

 

Bertaraf yönteminin belirlenmesi ve fiyatlandırma

Bize ulaşan atık bilgi formunu ve analiz raporlarını yurtdışı tesislerimize incelenmek üzere gönderiyoruz. İncelenen bu belgeler yeterli değilse atıklardan tekrar numune alınıp analiz yaptırılıyor. Bu işlemlerin sonucunda atığa özgü bir bertaraf yöntemi belirleyip fiyatlandırma yapıyoruz. Belirlenen bertaraf yöntemi atığın karakteristik özelliklerine göre geri dönüşüm, geri kazanım, ön işlem, depolama veya yakarak bertaraf şeklinde olabiliyor.

Atık üreticilerinin atıklarını geçici depolarında tutarak maliyetlerini arttırmamaları gerektiğine inanıyoruz. En azında ülkemizde bu tür sorunları çözebilecek yeterli tesisler kurulana kadar bu yöntemler de kullanılmalıdır. Bu konuda tesislerde birikmiş en az 20 ton atığı (üst miktar limiti yok) direk yurt dışına gönderebiliyoruz.

Teklif ettiğimiz bertaraf ücretlerine;

ü      Atığın teslim alınması,

ü      Türkiye ve atığın ihraç edildiÄŸi ülkede lisanslı taşıyıcılarla yapılan tüm iç nakliyeler,

ü      Türkiye ve ithalatçı ülke gümrük iÅŸlemleri,

ü      Atık taşıma konusunda uzman firmalarla yapılan gemi nakliyesi,

ü      Atık bertaraf edilene kadar olası kazalara karşı çevre sigortası,

ü      Notifikasyon onaylarının alınması,

ü      Gerekirse transit ülke izinleri de dahil tüm izinlerin alınması,

ü      Tüm belgelendirmeler ve

ü      Bertaraf ücreti dahildir.

 

Ancak ücretlendirmeye atığı ithal eden ülkedeki notifikasyon resmi harçları, belgelendirme ücretiyle, atık sigortası/teminatı dahil değildir. Ek masraflar notifikasyonda beyan edilen miktar üzerinden hesaplanıyor ve bu rakam KDV hariç, yaklaşık 40 euro/ton civarındadır. Çalışma yöntemi ve bertaraf ücreti konusunda anlaşma sağlandığında, sözleşmeler imzalanarak süreçler başlıyor.

Çevre ve Orman Bakanlığı web sayfasında da bulunan Tehlikeli Atıkların Sınırlar Ötesi Taşınımının ve Bertarafının Kontrolüne ilişkin Basel Sözleşmesi'ne göre hazırlanmış, Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği-Ek 10'da verilen, tüm ülkelerde kullanılan notifikasyon belgesini firma olarak dolduruyoruz. Genel anlamda atığı ihraç edecek firma bilgileri, atığı üreten firma bilgileri, atığı bertaraf edecek firma bilgileri, lisanslı atık taşıyıcı firma bilgileriyle atığın taşınacağı rota ve diğer bazı detaylar bulunan notifikasyon belgesini doldurduktan sonra Çevre ve Orman Bakanlığı'na onaya veriyoruz. Notifikasyon belgesi bir seferliğine ya da atığınızın birkaç seferde bertaraf edilmesi söz konusu olduğunda en fazla bir yıl için alınabiliyor (istenirse daha az süre için de alınabilir). Notifikasyon belgesi bir yıl için alınacağında yıllık ortalama atık üretiminizi (±%10) ve bir yıl süre içinde hangi aralıklarla atık ürettiğinizi belirtiyorsunuz, notifikasyon belgesi bu bilgiler üzerinden alınıyor.

Biz notifikasyonun bir yıl için yapılmasını öneriyoruz çünkü bu durumda bir yıl boyunca ürettiğiniz atıklarınızı (notifikasyon belgesine işlediğimiz tonajda) bu belgeye dayanarak, bir daha izin prosedürü olmaksızın, devamlı yurt dışına gönderebiliyoruz.

 

Notifikasyon onay süreci

Notifikasyon onayı işlemleri Türkiye Çevre ve Orman Bakanlığı ve atığın ithal edildiği ülkedeki muadili bakanlıkta paralel olarak yürütülmektedir. Türkiye de bizim tarafımızdan, Avrupa'da da ekiplerimiz tarafından işlemler takip edilip onay çıkarılmaktadır. Notifikasyonun her iki ülke tarafından da onaylanması ortalama 2 ayı bulmaktadır. Yurtdışındaki bakanlık notifikasyon onayı sürecinde belgeleme ücreti ve atık sigortası/teminatı istemektedir.

Burada önemli bir ayrıntının da altını çizmek istiyorum. Genelde "çevre sigortası" ile "atık sigortası/teminatı" birbiriyle karıştırılıyor. Çevre sigortası, atık taşınırken meydana gelebilecek kazalara karşı yapılıyor, bunu nakliye firmamız yapıyor ve ücrete dahildir. Atık sigortası/teminatı ise atık beyanını güvenceye almak için yapılıyor ve ücreti notifikasyon işlemleri sırasında atık üreticisinden alınıyor.

Notifikasyon belgesi Türkiye'deki ve yurtdışındaki resmi makamlarca onaylandıktan sonra atığın ihracat işlemlerine başlıyoruz. Bu aşamada atığı teslim almak için bir randevu tarihi kararlaştırıyoruz. Bu tarihte tehlikeli atık taşıma lisanslı araçlarımız atığı üretildiği tesisten teslim alıyor. Atık taşıma formu, atıkların nakliye firmasınca üreticiden teslim alınmasından yurtdışındaki bertaraf tesislerine teslim edilene kadar her aşamada onaylanıyor. En son bertaraf tesislerine atığın kabul edilmesi esnasında onaylanarak bir kopyası bakanlığa, diğer kopyası da atık üreticisine teslim ediliyor.

İhracatçı ve ithalatçı ülke tarafından onaylan notifikasyon belgesinde atığın çıkacağı gümrük ve gireceği gümrük belirlenmekte ve notifikasyon belgesinin geçerli olduğu süre içinde hep belirtilen gümrükten giriş çıkış yapılması gerekmektedir. Teslim alınan atık belirlenen gümrükten, gümrük işlemleri yapılarak gemiye yüklenmektedir.

Tehlikeli atık taşıma konusunda uzman gemi nakliye firmalarıyla çalışıyoruz. Gemi taşımacılığı firmalarının içinde atık, özellikle de tehlikeli atık taşıma konusunda uzman firma çok azdır. Dünyanın birçok yerinden tehlikeli atık ve diğer atıkları taşıyan, anlaşmalı olduğumuz firmamızla atıkları IMO'nun (International Maritime Organization, Uluslararası Gemi Taşımacılığı Organizasyonu) atık taşıma kurallarına göre taşıyoruz. Eğer atığın transit ülkelerden geçmesi gerekiyorsa söz konusu ülkelerden gerekli izinleri alıyor ve atığın bu ülkelerden geçişini sağlıyoruz.

Bertaraf tesisinin bulunduğu, notifikasyon belgesinde belirttiğimiz giriş gümrüğünden gümrük işlemlerini yapıp atığı ilgili bertaraf tesisine teslim ediyoruz.

Böylelikle atıklar Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği'nde belirtildiği şekilde, her aşaması yasal olan bir prosedürle bertaraf edilmiş oluyor.

 

Atık paketleme konusunda danışmanlık hizmeti de veriyoruz

Atık için en uygun bertaraf yönteminin ve fiyatlandırmasının yapıldığı aşamada istenildiği taktirde atık paketleme sistemi hakkında danışmanlık hizmeti de veriyoruz. Atıkların ihracatı söz konusu olduğunda paketlemenin Birleşmiş Milletler'in (UN) sertifikalı ambalajlarıyla yapılması gerekiyor. Gerekli durumlarda paketlemeyi de kendi ekiplerimizle yapabiliyoruz.

 

 

 

Sita Deutschland / Suez Grup

Kuruluş yılı: 1822

Yıllık ciro: 44,3 milyar euro (2006 yılı verilerine göre)

Dünya genelinde çalışan sayısı: 157.650

Müşteri sayısı (Ticari ve Endüstriyel): 500.000

Sertifikalar (adet): 1 939 (ISO 14001, ISO 9001, v2000, EMAS)

Faaliyet bölgeleri: Avrupa, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Afrika, Asya Pasifik

Atık işleme alanı (adet): 935

Atık yakma tesisleri (adet): 49

Tehlikeli atık işleme platformu (adet): 145

Atık taşıma aracı (adet): 11.565

Sınıflandırma merkezi (adet): 199

Kompost merkezi (adet): 97

Depolama alanı (adet): 170

Yıllık Atık İşleme Kapasitesi: 42 milyon ton

Çevre sektöründe faaliyette bulunduğu ülkeler: Almanya, İngiltere, İspanya, Fransa, Çek Cumhuriyeti, Belçika, Hollanda, Macaristan, Polonya, İsveç, Slovekya, Slovenya, ABD, Şili, Arjantin, Meksika, Güney Afrika, Ürdün, Fas, Cezayir, Endonezya, Çin, Avustralya, Seyşel, Hong Kong, Tayvan ve Birleşik Arap Emirlikleri.

 

Atık işleme faaliyetleri:

·         Endüstriyel, tehlikeli, tehlikesiz, evsel atık toplanması, depolanması,

·         Her türlü atığın sınıflandırılması, geri dönüşümü, geri kazanımı, biyolojik iÅŸlemeler,

·         Atıktan enerji elde etme sistemleri kurulumu ve iÅŸletimi,

·         Atık toplama alanları iÅŸletimi,

·         Çimento fabrikalarına atık hazırlama ve temini,

·         Atıkların yakma ve gazlaÅŸtırma iÅŸlemiyle bertaraf edilmesi,

·         Çamur geri kazanım,

·         İçme suyu üretim tesisleri yapımı ve iÅŸletimi,

·         Atık su arıtma tesisleri yapımı ve iÅŸletimi,

·         Endüstriyel arıtma tesisi yapımı ve iÅŸletimi.
 


R E K L A M

İlginizi çekebilir...

Yeni Delhi Okhla Atık Su Arıtma Tesisi

Dünya nüfusu artmaya devam etmekte ve tahminlere göre 2030 yılına kadar 8,5 milyara ulaşması beklenmektedir. Bu nedenle modern tarımın karşı karşıya o...
10 Nisan 2025

Modern Atık Su Havalandırma Teknolojileri: Aerostrip® Şerit Difüzörler ve Neuros™ Hava Yataklı Turbo Blower Sistemlerinin Entegre Kullanımı

Atık su arıtma tesislerinde havalandırma, biyolojik arıtım süreçlerinin verimli işleyebilmesi açısından en kritik aşamalardan biridir. Oksijenin mikro...
10 Nisan 2025

BUDYKO Yöntemi ile Havza Su Dengesi: Milas Örneği

Artık yaşamakta olduğumuz iklim krizinin, Akdeniz havzasında, diğer bölgelere nazaran daha etkin olacağı bilinen bir gerçektir....
7 Mart 2025

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • Enerji & DoÄŸalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Tersane Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeÅŸilBina Dergisi
  • İklimlendirme Sektörü KataloÄŸu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü KataloÄŸu
  • Yalıtım Sektörü KataloÄŸu
  • Su ve Çevre Sektörü KataloÄŸu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.