
Susuz ve Kurak Dünya Su Günü![]()
Sulak alan ekosistemleri yeryüzünün en üretken ve zengin sistemleri. Aynı zamanda en hızlı zarar gören ve yok edilen yaÅŸam alanları. Türkiye sulak alan çeÅŸitliliÄŸi ve sayısı açısından zengin bir coÄŸrafya. Türkiye’deki sulak alanların büyük çoÄŸunluÄŸu uluslararası öneme sahip Önemli DoÄŸa Alanı (ÖDA) statüsünde. Bugüne kadar Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bu alanların 14'ü Ramsar Alanı (Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar), 59'u Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan ve 32'si Mahalli Öneme Haiz Sulak Alan statüsüyle koruma altına alındı. Bu alanlar hem üreme döneminde hem de göç döneminde kuÅŸlar için hayati önem taşıyor. Yıl boyunca su kuÅŸlarının güvenli bir ÅŸekilde üremesi, beslenmesi ve yeniden göç etmesi bu ekosistemlerin var olmasına ve korunmasına baÄŸlı. 1970’ten bu yana dünyadaki omurgalı nüfusu yüzde 69 azaldı Son altmış yılda kaybedilen sulak alanların yüzölçümü iki milyon hektara, yani yaklaşık bir buçuk Marmara Denizi büyüklüÄŸüne ulaÅŸtı. BiyoçeÅŸitliliÄŸin hızla yok olmakta olduÄŸunu gösteren raporlarsa birbirini takip ediyor. 1970’ten bu yana dünyadaki omurgalı nüfusu yüzde 69 azaldı. Bu sayı tatlı su türleri için ise yüzde 83’e ulaÅŸmış durumda ve bu durum sulak alanların ciddi ölçüde tahrip edildiÄŸinin de bir göstergesi. Türkiye yanlış politikaların da etkisiyle iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinden yüksek derecede etkilenecek ülkeler arasında. Kuraklığın etkilerinin arttığı ülkemizde son 22 yılın en kurak ocak ayı yaÅŸandı. Hem kuraklıkta hem de sel olaylarının ÅŸiddetinde artış var. Hava olaylarındaki deÄŸiÅŸimlere adapte olabilmek için ilk olarak sulak alan ekosistemlerinin restore edilmesi gerekiyor. Sulak alanlar iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinden kaynaklı fırtına, sel ve kıyı ÅŸeridi erozyonunun etkilerini azaltıyor. Ayrıca yeraltı suyu depolarını doldurması ve suyu doÄŸal olarak filtre etmesi özellikleri nedeniyle kritik öneme sahip. Türkiye'de yıllık su tüketimi 54 milyar metreküp Suyun, her ne kadar yaÅŸamın döngüsünde kilit rol oynadığını bilsek de su kullanımındaki yanlış uygulamalar suyun varlığını tehlikeye atıyor. BirleÅŸmiÅŸ Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne göre dünyadaki tatlı suyun yüzde 70'i tarımda kullanılıyor.Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2019-2023 dönemi için hazırlanan Ulusal Su Planı'na göre, Türkiye'de yıllık su tüketimi 54 milyar metreküp civarında. Bunun 40 milyar metreküpü (yüzde 74) sulamada, 7 milyar metreküpü (yüzde 13) içme-kullanmada ve 7 milyar metreküpü (yüzde 13) sanayi suyu ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılıyor.
Yanlış su ve tarım politikalarının değişmesi gerekiyor. İlginizi çekebilir... Levent Öztürk, Aqua Proses'in Genel Müdürü OlduSu ve atık su arıtma sektöründe faaliyet gösteren Aqua Proses'in Genel Müdürü Levent Öztürk oldu.... Marmara Belediyeler Birliği IFAT Eurasia Kapsamında Sürdürülebilirlik Raporlarını Tartışmaya AçıyorMarmara Belediyeler Birliği (MBB), bu yıl IFAT Eurasia kapsamında, 15 Mayıs 2025 Çarşamba günü "Adil Geçiş için Sürdürülebilirlik Raporlaması: Ar... İzmir Su Raporu 2024 Yayımlandı: İzmir'in İçme Suyu Gerçeği, Kaynaklar Azalıyor, Tehlike BüyüyorTMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından hazırlanan 2024 İzmir Su Raporu yayımlandı. Rapor İzmir'in su kaynaklarının mevcut durumunu... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.