
Su Kıtlığına Giden Yolda Kurtarıcı Güç: Yağmur Suyu Hasadı![]()
Su stresi yaşayan ülkeler arasında yer alan Türkiye’de iklim krizi, su kaynaklarını tehdit etmeye devam ediyor. Gelecekte su kıtlığı yaşayan bir ülke olmamak için yaşam alanlarında yağmur suyunu yaygın bir şekilde kullanmak gerekiyor. Çünkü yağmur sularının yüzde 50’si yer altı sularına karışmadan buharlaşıyor.
Yağmur suyu hasadı ile su kaynakları üzerindeki baskının yüzde 30 azaltılabileceğini belirten Ekomaxi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yağız, yağmur suyu kullanımının önemine dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 2 bin metrekareden büyük parsellere inşa edilen binalarda zorunlu tutuluyor “Yağmur sularının yüzde 50’si yer altı sularına karışmadan buharlaşıyor. Hem buharlaşan suyu kaybetmemek hem de mevcut su kaynakları üzerindeki baskıyı azaltmak için müstakil evlerde, binalarda, kamusal alanlarda ve endüstride yağmur sularını toplamak gerekiyor. Çünkü yağmur suyu hasadı sistemlerinde depolanan yağmur suyunu; tuvalet rezervuarları, çamaşır yıkama, yangın söndürme, bahçe sulama, araç yıkama, iç mekan ısıtma ve endüstrilerde proses suyu olarak kullanmak mümkün. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde 2 bin metrekareden büyük parsellere inşa edilecek tüm binaların çatısında ‘yağmur suyu toplama sistemi’ kurulmasını zorunlu tutuyor. 4 kişilik bir ailenin yaklaşık 3 aylık su ihtiyacını karşılıyor
Türkiye genelinde metrekareye yıllık 573 litre su düşüyor. Bu, 100 metrekarelik bir alanda yıllık 57 ton su toplanabileceği anlamına geliyor. Toplanan su ile 4 kişilik bir ailenin yaklaşık 3 aylık su ihtiyacı karşılanabiliyor” dedi.
Su deposunun güvenlik ve sağlık kriterlerini karşılaması gerekiyor İlginizi çekebilir... Yeşilyaka Koru Projesi, Wilo'nun Akıllı ve Verimli Çözümlerini Tercih Etti150 yılı aşkın global tecrübesiyle, su teknolojilerinde yeniliğin öncüsü Wilo, Yeşilyaka Koru Projesi'nin tercihi oldu.... Wilo, Gaziantep'te Endüstri Sektör Profesyonelleriyle Su Teknolojilerinin Geleceğini PaylaştıWilo'nun sürdürülebilirlik ve verimlilik odağındaki inovatif yaklaşımıyla şekillenen etkinlikte; mühendislik, gıda, tekstil, kimya ve inşaat gibi ... Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nin 4. Fazı Açıldıİzmir Büyükşehir Belediyesi şehrin en önemli çevre yatırımlarından birini tamamlayarak hizmete açtı. Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'ni... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.