E-Dergi Oku 
BIODESULF
HANASU
SAKA ARITIM
WAVIN
SÄ°SDOZ

ÇEVKO Vakfı: "Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu Modelinin Yeniden Hayata Geçirilmesini Öneriyoruz"

ÇEVKO Vakfı:  "Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu  Modelinin Yeniden Hayata Geçirilmesini Öneriyoruz"

24 Aralık 2024 | HABERLER144 kez okundu

ÇEVKO Vakfı tarafından düzenlenen “GeniÅŸletilmiÅŸ Üretici SorumluluÄŸu Konferansı”, 17 Aralık 2024 Salı günü Ä°stanbul’da baÅŸarıyla tamamlandı. Konferans, kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluÅŸları ve akademik çevrelerden geniÅŸ katılımla gerçekleÅŸtirildi. Konferans, Türkiye’nin döngüsel ekonomiye geçiÅŸ sürecinde atık düzenlemeleri ve GeniÅŸletilmiÅŸ Üretici SorumluluÄŸu uygulamalarını masaya yatırdı. Avrupa BirliÄŸi Eko-Tasarım Mevzuatı, Türkiye’de yeÅŸil aklama karşıtı düzenlemeler ve GETAM Geri Kazanım Test ve AraÅŸtırma Merkezi’nin çalışmaları gibi kritik konular, ulusal ve uluslararası uzmanların sunumlarıyla ele alındı.

ÇEVKO Vakfı Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Okyar Yayalar, konferansın açılış konuÅŸmasında ÅŸunları söyledi: “ÇEVKO Vakfı, 33 yıl önce Türkiye’de GeniÅŸletilmiÅŸ Üretici SorumluluÄŸunu (GÜS) benimseyen ÅŸirketler tarafından kurulmuÅŸtur. Bu süre içinde Türkiye’de ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanarak geri dönüÅŸtürülmesi için çalışıldı. 33 yıl içinde toplumumuzda geri dönüÅŸüm bilincinin kazandırılması için eÄŸitim ve bilinçlendirme çalışmaları gerçekleÅŸtirildi. Kamu otoriteleriyle yasal altyapının oluÅŸturulmasıyla ilgili iÅŸ birliÄŸi yaparken, bir yandan da belediyeler ve lisanslı toplama ve ayırma tesisleriyle birlikte çalıştık. Son yıllarda ise gündemimizde iklim deÄŸiÅŸikliÄŸiyle mücadele etmek ve döngüsel ekonomiye geçiÅŸte sivil toplum kuruluÅŸu kimliÄŸimizle öncülük yapmak vardı. GeniÅŸletilmiÅŸ Üretici SorumluluÄŸu modelinin yaygınlaÅŸtırılması için yıllardır çalışıyoruz. Ancak Avrupa’da döngüsel ekonomiye geçiÅŸle birlikte GeniÅŸletilmiÅŸ Üretici SorumluluÄŸu’nun büyük önem kazanmasına raÄŸmen ülkemizde maalesef 2020 yılından itibaren bu uygulamanın terk edildiÄŸine hepimiz ÅŸahit oluyoruz. Bundan sonrası için ülkemiz açısından faydalı öneriler ortaya çıkarmak için bu konferansın verimli geçmesini diliyorum.”

Unilever Kurumsal Ä°liÅŸkiler Kıdemli Müdürü Çetin Yılmaz: “Karşımızdaki sorun çok büyük bir sorun: Ä°klim krizi”
Açılış konuÅŸmaları kapsamında söz alan, etkinliÄŸin ana sponsoru Unilever’in Kurumsal Ä°liÅŸkiler Kıdemli Müdürü Çetin Yılmaz, ÇEVKO Vakfı Yürütme Kurulu BaÅŸkanı olarak da konferans katılımcılarını selamladı. Yaptığı konuÅŸmada Yılmaz ÅŸunları söyledi: “Ä°klim krizi bugün insanlık için en büyük tehdidi oluÅŸturuyor. Kapsamı ve etkileri o kadar büyük ki, bütün tarafların: devletin, iÅŸ dünyasının, STK'ların ve elbette tüketicilerin birlikte ve iÅŸ birliÄŸi halinde hareket etmesini gerektiriyor. Burada en önemli sorumluluk devlete ait: Düzenleme ve denetleme yapması, yaptırımlar uygulaması ve teÅŸvik mekanizmaları hayata geçirmesi hayati önemde. Biz üreticilerin de sürece katılması ve katkı vermesi GeniÅŸletilmiÅŸ Üretici SorumluluÄŸu (GÜS) ile düzenlenmiÅŸtir. Bu yüzden ülkemizde GÜS modelinin yeniden iÅŸlerlik kazanması gerekmektedir.”

“GCA Cam Ambalaj Genel Müdürü Dr. Abdullah Gayret: Mevcut ÅŸartlar sürdürülebilir üretimi mümkün kılmıyor”
EtkinliÄŸin altın sponsoru GCA Cam Ambalaj Genel Müdürü Dr. Abdullah Gayret ise açılış konuÅŸmaları kapsamında ÅŸu noktalara vurgu yaptı: “Artık dünyamızın kaynakları ve çevresel dengeleri mevcut ÅŸartlarda sürdürülebilir üretim yapmayı mümkün kılmıyor. Bu sadece üreticilerin kendi üretim süreçlerinden aldıkları önlemlerle de baktığımızda sürdürülebilirliÄŸi gerçekleÅŸtirmek konusunda yeterli olmuyor. Tüm üreticilerin, ürünlerin tüm yaÅŸam döngüsü boyunca atıklarını minimize etmeleri ve her türlü emisyonu aÅŸağı çekmeleri büyük önem arz ediyor.”

EXPRA Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Claude Turping: “GeniÅŸletilmiÅŸ Üretici SorumluluÄŸu uygulamalarına öncelik verilmeli”
EXPRA - GeniÅŸletilmiÅŸ Üretici SorumluluÄŸu BirliÄŸi’nin Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Claude Turping açılış bölümünün son konuÅŸmacısı olarak söz aldı; GeniÅŸletilmiÅŸ Üretici SorumluluÄŸu (GÜS) ilkelerinden ve GÜS’ün tarihçesinden bahsettikten sonra GÜS ve Vergi uygulaması arasındaki farklılıklara vurgu yaptı. Turping sözlerini ÅŸöyle tamamladı: “Plastik kullanımının gittikçe hassaslaÅŸmakta olduÄŸu günümüzde AB’de yayımlanan Tek Kullanımlık Plastikler Direktifi’nin cezalandırıcı, yasaklayıcı, kirliliÄŸin sorumluluk ve maliyetini üreticilere yükleyen hükümlerinin yerine otoritelerin denetim ve kontrollerini sıkılaÅŸtırması ve GÜS uygulamalarına öncelik verilmesi gerektiÄŸini düÅŸünüyoruz.”

Açılış konuÅŸmalarının ardından, Döngüsel Ekonomiye GeçiÅŸte Atık Düzenlemeleri, GeniÅŸletiÅŸmiÅŸ Üretici SorumluluÄŸu (GÜS) Uygulamaları ve Sürdürülebilir Üretim baÅŸlıklı ilk oturuma geçildi.
EXPRA Genel Müdürü Joachim Quoden: Akü ve piller, ömrünü tamamlamış araçlar, ambalaj, tek kullanımlık plastikler, elektrikli ve elektronik araçların atıklarıyla ilgili AB düzenlemelerinde GÜS uygulaması zorunlu”
Oturumun ilk konuÅŸmacısı, EXPRA - GeniÅŸletilmiÅŸ Üretici SorumluluÄŸu BirliÄŸi Genel Müdürü Joachim Quoden, EXPRA’nın 2013 yılında aralarında ÇEVKO’nun da bulunduÄŸu kar amacı gütmeyen geri kazanım örgütleri tarafından kurulduktan sonra bugün üye ve iÅŸ birliÄŸi yapan kuruluÅŸ sayısının 38’e ulaÅŸtığını belirtti. Avrupa BirliÄŸi’nin Atık Çerçeve Direktifi ve Döngüsel Ekonomi Paketi çerçevesinde yayımlanan yeni Ambalaj ve Ambalaj Atıkları TüzüÄŸü hakkında ayrıntılı bilgiler veren Quoden akü ve piller, ömrünü tamamlamış araçlar, ambalaj, tek kullanımlık plastikler, elektrikli ve elektronik araçların atıklarıyla ilgili AB düzenlemelerinde GÜS’ün zorunlu olduÄŸunu bildirdi. GÜS’ün tanımını yaptıktan sonra EXPRA üyelerinin ülkelerindeki farklı GÜS uygulamalarına iÅŸaret eden Quoden, GÜS modelinin ortak özellikleri, en iyi GÜS uygulamaları ve EXPRA’nın geliÅŸtirdiÄŸi GÜS’ün ‘altın’ kuralları hakkında açıklamalarda bulundu.”

ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete Ä°mer: “Ä°zlenebilir, doÄŸrulanabilir ve ÅŸeffaf GÜS modelinin yeniden hayata geçirilmesini öneriyoruz”
Oturumda söz alan ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete Ä°mer ise GeniÅŸletilmiÅŸ Üretici SorumluluÄŸu’nun nasıl tanımladığının çok önemli olduÄŸunu vurgulayarak, OECD’nin tanımına göre GÜS’ün üreticinin bir ürünle ilgili sorumluluÄŸun o ürünün yaÅŸam döngüsünde tüketiciler sonrası evreye geniÅŸlettiÄŸi bir çevre politikası olduÄŸunu belirtti ve bu tanıma göre GÜS sistemleri, belirli ürünlerle ilgili atıkların önlenmesi ve yönetimi için oluÅŸturulmuÅŸ kurumsal mekanizmalardır ve ‘kirleten öder’ ilkesine dayanır” dedi. Türkiye’de GÜS’ün 2006’da Çevre Yasası’na girdiÄŸini, Atık Yönetimi YönetmeliÄŸi ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü YönetmeliÄŸi’nde halen yürürlükte olan GÜS hükümleri bulunduÄŸunu ayrıntılı olarak açıklayan Ä°mer, 2020’den itibaren piyasaya sürenlerden T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Geri Kazanım Katılım Payı (GEKAP) alınmaya baÅŸlanmasıyla birlikte GÜS modelinin terk edildiÄŸini belirtti. ÇEVKO Vakfı’nın GÜS çalışmalarını anlatan; ÅŸirketlerle son dört yıldır gönüllü olarak yaptıkları GÜS saha çalışmalarına deÄŸinen Ä°mer, GEKAP ve GÜS’ün birlikte ele alınması için öneri geliÅŸtirdiklerini söyledi: “Önerimiz, izlenebilir, doÄŸrulanabilir ve ÅŸeffaf bir GÜS modelinin yeniden kurulması ve hayata geçirilmesi; bu sistem içerisinde finansal yükümlülüklerini yerine getirdiÄŸini belgeleyen üreticilerin ilgili harcamalarının GEKAP’tan mahsup edilmesine olanak saÄŸlanmasıdır” dedikten sonra T.C. Çevre, Åžehircilik ve Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Bakanlığı, Türkiye Çevre Ajansı baÅŸta olmak üzere ilgili tüm paydaÅŸları birlikte çalışmaya davet ettiklerini; bu konuda ÇEVKO Vakfı olarak destek vermeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.

Unilever Kurumsal Ä°liÅŸkiler Kıdemli Müdürü Çetin Yılmaz: “Türkiye küresel mevzuat deÄŸiÅŸikliklerinden en çok etkilenecek ülkelerden biri konumunda”
AB mevzuat deÄŸiÅŸikliklerinin Türkiye ihracatı ve ekonomisi üzerine olası etkilerini vurgulayan Çetin Yılmaz, “2030 itibariyle AB pazarına arz ve ithal edilen her ambalajın en az yüzde 30 oranında geri dönüÅŸtürülmüÅŸ malzeme içermesi zorunlu hale gelecek. Bu koÅŸul, en büyük pazarımız olan AB’ye mal ihracatının maliyetini artıracak. Bunun yanı sıra, Mayıs 2024’te AB’de yürürlüÄŸe giren Atık Sevkiyat TüzüÄŸü ile de AB’den atık ihracatına önemli kısıtlamalar getirildi. Oysa biz geri dönüÅŸtürülmüÅŸ girdide AB’den yapılan ithalata bağımlıyız. Türkiye’de mevcut mevzuat ve uygulamalar ise ülkemizi bu düzenlemelerin etkilerinden korumak için yeterli deÄŸil. Ä°leride doÄŸabilecek sıkıntıları önlemek için en doÄŸru çözüm, ülkemizde ambalaj atıklarının en az kayıpla ve uygun koÅŸullarda ayrıştırılarak toplanması ve geri dönüÅŸüm imkân ve kabiliyetinin artırılmasıdır. Piyasaya ambalaj arz eden ekonomik aktörlerin GÜS yoluyla sürece aktif bir ÅŸekilde dahil edilmesi bu çözüme hizmet edecektir. Bu doÄŸrultuda önerimiz; izlenebilir, doÄŸrulanabilir ve ÅŸeffaf bir GÜS modelinin yeniden kurulması, hayata geçirilmesi ve bu sistem içinde finansal sorumluluklarını yerine getirdiÄŸini belgeleyen üreticilerin ilgili harcamalarını GEKAP’tan mahsup etmesine imkân verilmesidir.” dedi.

CONAI - Ä°talya Ulusal Ambalaj Konsorsiyumu - Uluslararası Ä°liÅŸkiler BaÅŸkanı Amanda Fuso Nerini: “Döngüsel ekonomide ambalajların eko-tasarımı önem kazandı”
Ä°kinci oturumun ilk konuÅŸmacısı olan CONAI - Ä°talya Ulusal Ambalaj Konsorsiyumu - Uluslararası Ä°liÅŸkiler Müdürü Amanda Fuso Nerini ÅŸu konuların altını çizdi: “Döngüsel ekonomide ambalajların eko-tasarımı önem kazandı. AB’de ortaya konulan YeÅŸil Mutabakat’ta ve yeniden düzenlenmekte olan AB yasal mevzuatında eko-tasarımla ilgili hükümler bulunmakta. Yeni yayımlanan AB Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü TüzüÄŸü’nde önleme, azaltma ve geri dönüÅŸüm üç ana hedef olarak yerini korudu. Ä°talya’da ambalaj ve ambalaj atıklarının yönetimi konusunda GÜS uygulanmakta ve bu konuda yetkili tek kuruluÅŸ bütün ambalaj malzemelerini konsorsiyum halinde bünyesinde birleÅŸtiren CONAI” dedikten sonra CONAI’nin çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

T.C. Ticaret Bakanlığı Reklam, Denetim ve Dış Ä°liÅŸkiler Dairesi BaÅŸkanı Erdem Biçer: “Sürdürülebilirlik, özellikle son dönemde çok önem kazandı”
Oturumun ikinci konuÄŸu T.C. Ticaret Bakanlığı, Reklam, Denetim ve Dış Ä°liÅŸkiler Dairesi BaÅŸkanı Erdem Biçer, “Sürdürülebilirlik konusu son dönemde tüketici tercihlerinin deÄŸiÅŸmesiyle birlikte daha çok önem kazandı ve reklam kampanyalarında öne çıkmaya baÅŸladı. Bu geliÅŸme paralelinde, günümüzde 6 ana baÅŸlık altında toplanan YeÅŸil Aklama konusuna karşı önlem alınması da önemli hale geldi” diyerek sözlerine baÅŸladı. Ticaret Bakanlığı’nın 2022 tarihli ‘Çevreye Ä°liÅŸkin Beyanlar Ä°çeren Reklamlar Hakkında Kılavuz’ dokümanı hakkında bilgiler veren Biçer markaların sürdürülebilirlik ve çevre konusuyla ilgili yapılan reklam ve iletiÅŸim çalışmalarına yönelik yapılan düzenlemelerden söz etti. Erdem Biçer ÅŸu konuların altını çizdi: “Bu kılavuz, tüketicilerin çevre konusundaki duyarlılık ve hassasiyetlerinin istismar edilmesinin engellenmesi üzerine bina edildi. Hedefimiz bu yönde reklam verenlere yol gösterirken, tüketicilerin de bilgi düzeyini artırmak. Temel olarak, reklamlarda yer verilen çevresel beyanların belirsizlik içermemesi, mutlaka doÄŸrulanabilir ve ölçümlenebilir nitelikte olması gerekiyor. Aynı ÅŸekilde halka açık olmayan ÅŸirketlerin de çevresel hedeflemeler ile ilgili beyanlarının doÄŸrulanabilir ve ölçümlenebilir nitelikte ve ÅŸeffaf bir ÅŸekilde kamuoyu ile paylaşılması gerektiÄŸini düÅŸünüyoruz” dedi. Erdem Biçer, Reklam Kurulu nezdinde bir ilke kararı özelliÄŸi taşıyan kılavuzun, özel sektör kuruluÅŸları ile paylaşıldığını ve sektörlerden dönüÅŸ beklendiÄŸini de sözlerine ekledi.

Türkiye Çevre Ajansı Geri DönüÅŸüm ve Üretici SorumluluÄŸu DirektörlüÄŸü, Çevre Mühendisi Zeynep EfÅŸan ÇeÅŸme: “Çevre Ajansı’nın faaliyetleri 6 ana baÅŸlık altında toplanıyor”
Türkiye Çevre Ajansı Geri DönüÅŸüm ve Üretici SorumluluÄŸu DirektörlüÄŸü, Çevre Mühendisi Zeynep EfÅŸan ÇeÅŸme, ikinci oturumdaki konuÅŸmacılardandı. Türkiye Çevre Ajansı’nın çalışmalarından söz eden ÇeÅŸme, ajansın çevre kirliliÄŸini önlemek, yeÅŸil alanların korunmasına, iyileÅŸtirilmesine katkı saÄŸlamak, döngüsel ekonomi ve sıfır atık yaklaşımı doÄŸrultusunda kaynak verimliliÄŸini arttırmak ile ulusal ölçekte depozito yönetim sistemi kurulmasına, iÅŸletilmesine, yönetilmesine ve denetimine yönelik faaliyetler gibi çalışmaları yürütmek amacıyla 2020 yılında kurulduÄŸunu belirtti. ÇeÅŸme, Çevre Ajansı’nın faaliyetlerini ÅŸu 6 baÅŸlık altında topladı: “Depozito yönetim sistemi kurmak, iÅŸletmek ya da iÅŸlettirmek, depozito uygulamasına tabi ürünlere yönelik izin ve onay iÅŸlemleri dahil gerekli idari düzenlemeleri ve tedbirleri uygulamak ve gerekli kontrolleri yapmak, çevrenin geliÅŸtirilmesi yönünde faaliyetlerde bulunmak, sıfır atık yönetim sisteminin kurulmasına ve uygulanmasına katkı saÄŸlamak, geri kazanılabilir ürünlerin kurulmasına ve uygulanmasına katkı saÄŸlamak, geri kazanılabilir ürünlerin kullanımları sonrası ülke ekonomisine kazandırılması, kamuoyunda duyarlılık ve farkındalık oluÅŸturmak.”

ÇEVKO Vakfı Kamu, Uluslararası Ä°liÅŸkiler ve Projeler Müdürü Alphan Eröztürk: “GETAM Analizleri çevre ile ilgili beyanları bilimsel verilerle destekleyebilme olanağı saÄŸlıyor”
Oturumun son konuÅŸmacısı, ÇEVKO Vakfı Kamu, Uluslararası Ä°liÅŸkiler ve Projeler Müdürü Alphan Eröztürk, bilimsel konularda spekülasyondan uzak yaklaşımların önemini ve çevre konusundaki beyanların bilimsel olgularla desteklenmesi gerekliliÄŸini vurguladı. Ticaret Bakanlığı kılavuzunu, yapılanların ne ÅŸekilde ifade edilmesi gerektiÄŸi konusunda yönlendirmeler içermesi nedeniyle çok deÄŸerli bulduÄŸunu söyleyen Eröztürk, “Bir ambalaj üzerinde çevreye yönelik bir ifade kullanılacaksa, arkasında mutlaka bilimsel destek olması lazım. Öte yandan gerek küresel ticaret zincirleri gerekse regülatif yapılanmalar açısından, ambalajların geri dönüÅŸtürülebilir niteliÄŸi ve geri dönüÅŸtürülmüÅŸ malzeme kullanım oranları açısından net kriterler oluÅŸturuluyor. Gerek ticaret sürekliliÄŸi ve yasal uyum gerekse sürdürülebilirlik iletiÅŸimi açısından doÄŸru beyanlar için bilimsel verilerin önemi artıyor. ÇEVKO Vakfı ve Yıldız Teknik Üniversitesi iÅŸ birliÄŸinde Ä°stanbul Kalkınma Ajansı desteÄŸi ile oluÅŸturduÄŸumuz GETAM Geri Kazanım Test ve AraÅŸtırma Merkezi, bu konularda net bilimsel veriler sunuyor. Test merkezinde biyobozunurluk ve kompostlanabilirlik analizleri gibi ileri düzey çalışmalar da gerçekleÅŸtirilebiliyor. GETAM bünyesinde, endüstri ihtiyaçlarına göre yeni analiz süreçlerinin de hazırlık aÅŸamasındayız. GETAM Analizleri ÅŸirketlere, yasal yükümlülükleri ve sürdürülebilirlik iletiÅŸimleri açısından gündeme getirmeleri gereken çevre ile ilgili beyanlarını, bilimsel verilerle destekleyebilme olanağı saÄŸlıyor” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

ÇEVKO Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ä°sa CoÅŸkun: “Avrupa BirliÄŸi ambalaj ve ambalaj atığı yönetmeliÄŸine ülkemizin uyumu ihracatımız için önemli”
Konferansın kapanış konuÅŸmasını yapan ÇEVKO Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ä°sa CoÅŸkun, tüm konuÅŸmacıların sunumlarından notlarla genel bir çerçeve çizdi. Avrupa BirliÄŸi’nin ambalaj ve ambalaj atığı yönetmeliÄŸine dikkat çeken CoÅŸkun, ülkemiz ihracatının yüzde 40’ının AB ülkelerine olduÄŸunu belirterek, bu konuda AB mevzuatına uyumun ülkemiz ekonomisi için önemli olduÄŸunu vurguladı. CoÅŸkun ÅŸunları söyledi: “Ä°zlenebilir, doÄŸrulanabilir ve ÅŸeffaf bir geniÅŸletilmiÅŸ üretici sorumluluÄŸu modelinin yeniden kurulması, hayata geçirilmesi ve bu sistem içinde finansal sorumluluklarını yerine getirdiÄŸini belgeleyen üreticilerin, ilgili harcamalarını GEKAP’tan mahsup etmesine imkan verilmesini öneriyoruz.”

YeÅŸil Nokta Ödülleri Sahiplerini Buldu
Konferansın ardından YeÅŸil Nokta Sanayi Ödülleri de sahiplerini buldu. Bağımsız bir Jüri tarafından deÄŸerlendirilen projeler sonucunda:“Ambalajda Önleme Uygulamaları” kategorisinde YeÅŸil Nokta Sanayi Ödülleri: Abdi Ä°brahim’e ‘Akıllı Yazılım’ için; Netpak Ambalaj’a ise ‘NETGO, Sürdürülebilir Bir Çevre Ä°çin Çantaya DönüÅŸen Kargo Torbası’ çalışmaları için verildi. Bu kategoride TeÅŸvik Ödülleri: Coca-Cola Ä°çecek’e ‘Paletlemede Nanostreç Uygulaması’ baÅŸlıklı çalışması için; Sapro’ya ise ‘Newipe Yeni Nesil Bebek Mendili’ için verildi.“Atık Yönetimi ve Uygulamaları” kategorisinde Anadolu Efes ‘Anadolu Efes Biyogaz Projesi’ ve ‘Anadolu Efes Ä°leri DönüÅŸtürülmüÅŸ Malt Lifi Projesi’ ile YeÅŸil Nokta Sanayi Ödülü’ne layık görüldü.“Çevre Konulu Sosyal Sorumluluk Uygulamaları” kategorisinde Anadolu Efes ‘Denize +1 Nefes’ ve Migros ‘Gıdaya Saygı’ projeleriyle YeÅŸil Nokta Sanayi ödüllerini kazandılar. Bu kategoride TeÅŸvik Ödülü ise Gürok Turizm’e ‘Ekomat Projesi’ için verildi.YeÅŸil Nokta Basın Ödülleri’nde ise gazete dalında Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi, televizyon kategorisinde Ekotürk TV, internet sitesi kategorisinde TRTHaber.com, sektörel web sitesi kategorisinde Yesilhaber.net, haber ajansı kategorisinde Anadolu Ajansı, dergi kategorisinde Ekonomist Dergisi ve sektörel dergi kategorisinde Su ve Çevre Teknolojileri Dergisi ödüle layık görüldü.


 

R E K L A M

İlginizi çekebilir...

Wilo Liderler Buluşması Dortmund'da Gerçekleşti

Wilo, bayilerini bir araya getirdiği "Wilo Liderler Buluşması" etkinliğiyle dikkat çekti. Dortmund'da düzenlenen buluşma Wilo'nun sp...
16 Ocak 2025

"Endüstriyel Emisyonların Yönetimi Yönetmeliği" Resmi Gazete'de Yayımlandı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın hazırladığı "Endüstriyel Emisyonların Yönetimi Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayım...
14 Ocak 2025

WWF Türkiye'den Marmara'daki Müsilaj Kabusu için Çağrı: "Acil eylem, planlarda kalmasın"

Marmara Denizi, çevresinde yaşayan 25 milyon insanın, bölgedeki sanayi tesisleri ve tarımsal faaliyetlerin atık yükünü taşıyor....
9 Ocak 2025

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • DoÄŸalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Tersane Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeÅŸilBina Dergisi
  • Ä°klimlendirme Sektörü KataloÄŸu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü KataloÄŸu
  • Yalıtım Sektörü KataloÄŸu
  • Su ve Çevre Sektörü KataloÄŸu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.