BIODESULF
HANASU
SAKA ARITIM
WAVIN

Başkan Bozbey: Sürdürülebilir Su Yönetimi Politikalarını Hayata Geçiriyoruz

Başkan Bozbey: Sürdürülebilir Su Yönetimi Politikalarını Hayata Geçiriyoruz

15 Nisan 2025 | HABERLER183 kez okundu

Bursa BüyükÅŸehir Belediyesi Ana Hizmet Binası’ndaki Mart Ayı DeÄŸerlendirme Toplantısı’na, BaÅŸkan Mustafa Bozbey’in yanı sıra CHP İl BaÅŸkanı Nihat YeÅŸiltaÅŸ, BüyükÅŸehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik, BüyükÅŸehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları, daire baÅŸkanları ve çok sayıda basın mensubu katıldı. Åžeffaf ve hesap verebilir bir yönetim anlayışıyla düzenli olarak kamuoyunu bilgilendirdiklerini hatırlatan BaÅŸkan Mustafa Bozbey, son günlerde belediye baÅŸkanları üzerinden yürütülen sürecin demokrasiyi ve hukukun üstünlüÄŸünü sorgulatır hale getirdiÄŸini söyledi. Adaletin bir an önce tesis edilmesi gerektiÄŸini belirten BaÅŸkan Bozbey, “Belediye baÅŸkanlarımızın iÅŸlerinin başına dönüp, hizmetle ilgili projelerini ortaya koymaları en büyük arzumuzdur” dedi.

Su altyapısı güçlendiriliyor
BUSKİ’nin 2 bin 410 çalışanıyla 1 milyon 554 bin 380 aboneye hizmet verdiÄŸini ifade eden BaÅŸkan Bozbey, hizmet verilen 1000 abone başına 1,55 personel düÅŸtüÄŸünü, Türkiye genelindeki ortalamanın ise 2,6 olduÄŸunu hatırlattı. Son bir yılda 394 kilometre içme suyu hattının tamamlandığını anlatan BaÅŸkan Bozbey, “22 yeni depo inÅŸa ederek toplamda 9.125 metreküp su kapasitesini artırdık. İnegöl ve Çınarcık isale hatları ile Harmancık’ta prefabrik su deposu gibi önemli projeler de tamamlandı. Su altyapımızın güçlendirilmesi için yoÄŸun çalışmalarımız devam ediyor. 113 kilometre kanalizasyon hattı ve 34 kilometre yaÄŸmur suyu hattı tamamlanarak altyapı güçlendirildi. MustafakemalpaÅŸa, İnegöl ve Gemlik’te yapılan çalışmalarla altyapı sorunlarına kalıcı çözümler üretmiÅŸ olduk. Osmangazi DemirtaÅŸ ve MustafakemalpaÅŸa'da iki yeni içme suyu arıtma tesisini hizmete aldık. Günlük 53 bin metreküp arıtma kapasitesine ulaÅŸtık. Keles Atıksu Arıtma Tesisi sayesinde günlük 1.850 metreküp kapasite ile çevresel kirlenmenin önüne geçildi” dedi.

“155 adet yeraltı su kuyumuz aktif durumda”
İklim deÄŸiÅŸikliÄŸi sebebiyle barajlarda bulunan su miktarının geçen yıla göre yarı yarıya azaldığını söyleyen BaÅŸkan Bozbey, kırsal mahallelere yaptıkları ziyaretlerde sıkça gölet talepleriyle karşılaÅŸtıklarını anlattı. Yeraltı su seviyesinin 250 metreye indiÄŸini belirten BaÅŸkan Bozbey, gerekli tedbirleri almak için adımlar attıklarını dile getirdi. İnegöl Dipsizgöl, Orhaneli GümüÅŸpınar, Gemlik Åžükriye ve Keles MenteÅŸe’de 4 yeni sulama göleti inÅŸa edildiÄŸini belirten BaÅŸkan Bozbey, 360.000 metreküp su depolama kapasitesi saÄŸladıklarını açıkladı. 8 adet sulama tesisi ve ilaçlama havuzu oluÅŸturduklarını aktaran BaÅŸkan Bozbey, “Toplamda 155 adet yeraltı su kuyumuz aktif durumda. 25 tane su kuyusu ihale ettik. 15’ini devreye aldık. Kalanları tamamlama aÅŸamasına geldik. Dere temizliklerine önem veriyoruz. DiÄŸer taraftan da asfalt çalışmalarımız hızla sürüyor. BUSKİ’ye ait güneÅŸ enerji santrali, hidroelektrik santrali ve çamur yakma tesisinden yaklaşık 28 milyon kilovat enerji üretildi. BUSKİ’nin toplam 167 milyon kilovat olan enerji tüketiminin yüzde 16,67’sini bu ÅŸekilde karşıladık. Bu dönemin sonuna kadar hedefimiz, yapacağımız yatırımlarla birlikte bu oranı yüzde 30’lara çıkartmak. Özellikle barajların üzerinde güneÅŸ enerji sistemini gerçekleÅŸtirebilmek için çalışıyoruz. Dünyada örnekleri var. DSİ ile görüÅŸmelerimiz var. İlk etapta göletler ve sulama barajlarıyla ilgili hazırlıklarımızı yapıyoruz” dedi.

“Bursa’da günlük olarak 450 bin metreküp su ihtiyacı var”
Çevreyi ve toplum saÄŸlığını koruma sorumluluÄŸuyla 2024 yılında 132 atıksu arıtma tesisi ve 109 terfi merkezi ile 147 milyon metreküpten fazla atıksuyu arıtarak alıcı ortamlara mevzuata uygun ÅŸekilde deÅŸarj ettiklerini ifade eden BaÅŸkan Bozbey, 717 bin ton fazla aktif çamurun da yakılarak bertaraf edildiÄŸini anlattı. 2024 yılı TÜİK verilerine göre Bursa'da yaÅŸayan nüfusun yüzde 88,8’inin ileri biyolojik arıtma tesisleriyle doÄŸrudan hizmet aldığını söyleyen BaÅŸkan Bozbey, “Bugün Bursa’da her 10 kiÅŸiden 9’unun atıksuyu, çevreyi koruyan modern yöntemlerle arıtılmaktadır. Bursamızın su ihtiyacı planlamaya göre yıllık bazda yüzde 85 oranında DoÄŸancı ve Nilüfer barajlarından, yüzde 15 oranında ise UludaÄŸ pınar kaynaklarından karşılanacak ÅŸekilde yapılmıştı. Ancak geldiÄŸimiz durumda kentimizin su ihtiyacının yüzde 55’i barajlarımızdan, yüzde 15’i UludaÄŸ’daki doÄŸal pınar kaynaklarından, yüzde 30’u da 155 adet derin yeraltı kuyusundan karşılanmaktadır. Bursa’da günlük olarak 450 bin metreküp su ihtiyacı var. Bu oran yaz aylarında ise 550 bin metreküpe kadar çıkıyor. BUSKİ olarak Bursa il merkezinde yüzde 19,25’lik kayıp-kaçak oranımız var. Ancak İnegöl’de yüzde 55 civarında kayıp-kaçak oranı var. Bu yüzden içme suyu hatlarının tamamını yeniliyoruz” dedi.

“Kente önemli bir hizmeti yapmış oluyoruz”
Suyun tüketimiyle ilgili okullarda önemli bir çalışma yaptıklarını belirten BaÅŸkan Bozbey, 2024 yılında 17 ilçede 46 binden fazla öÄŸrenciye su tasarrufu eÄŸitimleri verdiklerini ifade etti. Çınarcık Barajı’ndaki suyun da arıtılarak kente ulaÅŸtırılması yönünde önemli bir projeyi hayata geçirdiklerini anlatan BaÅŸkan Bozbey, “Geçen dönemin projesiydi. İhaleleri yapılmış. Yaklaşık 130 milyon avro artı KDV. Parça parça yapılan bir ihale. Bunu daha önce eleÅŸtiri konusu olarak gündeme getirmiÅŸtim. 2011’lerde baÅŸlayan bir proje bu. Yapılan tesis doÄŸru ancak o yıllarda DSİ’nin yapması gerekiyordu. BUSKİ sonradan üstlenmiÅŸ ve yatırımı yapıyor. KeÅŸke o yıllarda DSİ yatırımı yapıp sudan gelen gelirle bunun ödenmesini saÄŸlasaydı. Proje o günkü ÅŸartlarda hesaplanarak 2060 yılına kadar içme suyu ihtiyacını karşılayacağı söylenmiÅŸ. Ancak bugün iklim deÄŸiÅŸikliÄŸine bakıldığında bu sürenin daha da aÅŸağı düÅŸeceÄŸine inanıyorum. Proje kapsamında 68 kilometrelik isale hattı, toplam 21 bin metreküp kapasiteli 3 içme suyu deposu ve günde 300 bin metreküp kapasiteli modern bir içme suyu arıtma tesisi inÅŸa ediliyor. Çınarcık isale hattını Dobruca İçmesuyu Arıtma Tesisi’ne baÄŸlayacak olan 3 kilometrelik baÄŸlantıyı da yine öz kaynaklarımızla, 100 milyon TL yatırımla yapıyoruz. Bu hattı inÅŸa ederek kente önemli bir hizmet yapmış oluyoruz” dedi.

“Nilüfer Çayı üzerinde elektronik sistem kurmayı planlıyoruz”
Toplam günlük 47.200 metreküp kapasiteli 6 farklı bölgede atıksu arıtma tesislerinin yapımının sürdüÄŸünü söyleyen BaÅŸkan Bozbey, Büyükorhan ve Orhangazi tesislerinin açılış aÅŸamasına geldiÄŸini, Orhaneli ve DoÄŸu AAT tesislerinin 2025’te, UludaÄŸ AAT’nin ise 2026’da hizmete alınacağını, Karacabey tesislerinin ise Åžubat 2025 itibarıyla iÅŸletmeye alındığını açıkladı. Toplam 11 yeni içme suyu deposunun inÅŸa edildiÄŸini aktaran BaÅŸkan Bozbey, İznik Kırıntı-Özekdere Sulama Göleti ile de 500 dekar alanın sulanabileceÄŸini belirtti. Yeni sulama ve rehabilitasyon projelerinin de devam ettiÄŸini ifade eden BaÅŸkan Bozbey, 2025 yılı için hedeflenen çalışmalar hakkında da bilgi verdi. BaÅŸkan Bozbey, “Nilüfer Çayı’nın temiz akması ve Marmara Denizi’ndeki müsilaj etkisinin azaltılması amacıyla yürüttüÄŸümüz çalışma kapsamında tespit edilen 155 yaÄŸmur suyu deÅŸarj noktasından uygunsuz olanların körlenmesi iÅŸlemleri devam etmektedir. Bunları betonla kapattık. Önlem almak zorundayız. BUSKİ de maalesef yapmadığı projelerden dolayı kirli suların dereye akmasına sebep olmuÅŸ. Akademisyenler, Nilüfer Çayı’ndaki suyun dördüncü seviyeye geldiÄŸini açıkladı. Bırakın bahçe sulamayı ellerinizi bile yıkamayın diyor. Ama maalesef meyve sebze sulanıyor. Åžimdi bunlara müdahale ediyoruz. Bunları Bursalıların desteÄŸiyle yapacağız. Nilüfer Çayı üzerinde elektronik bir sistem kurmayı planlıyoruz. Belli aralıklarla suyun kalitesi bizim sistemimizde gözükecek. Gelen sinyallere göre arkadaÅŸlarımız giderek tespitlerini yapacak” dedi.

“BüyükÅŸehir Belediyeleri arasında 22. sıradayız"
Arıtma tesislerinde kapasite artırımı yapıldığını ve ilave tesislerin de yapılacağını belirten BaÅŸkan Bozbey, bu yatırımları karşılayacak sistemi oluÅŸturmak zorunda olduklarını anlattı. Su faturaları hakkında da bilgi veren BaÅŸkan Bozbey, “30 BüyükÅŸehir Belediyesi içerisinde deÄŸerlendirildiÄŸinde 22. sıradayız. Bursa, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinden en fazla etkilenen kentlerden birisidir. Söz konusu yatırımları da yapma sorumluluÄŸumuz var. Krediyle de yapsak bu kredileri ödeme zorunluluÄŸumuz var. BUSKİ’nin kendi ayakları üzerinde bunları çevirebiliyor olması lazım. Su tüketimi konusunda tüm Bursalıların duyarlı olmasını istiyoruz. Arıtılmış suyun bahçelerde kullanılmaması gerekiyor. Meclisimizde bunları da deÄŸerlendireceÄŸiz” dedi.

“BUSKİ’nin borcu artıyor”
Su kaynaklarını korumak ve geleceÄŸe güvenle taşımak için kararlı olduklarını vurgulayan BaÅŸkan Bozbey, sürdürülebilir su yönetimi politikalarını hayata geçirdiklerini ifade ederek, bu mücadelede herkese önemli görevler düÅŸtüÄŸünü söyledi. BUSKİ’nin borçları hakkında da bilgi veren BaÅŸkan Bozbey, “BüyükÅŸehir’in, BUSKİ’nin ve ÅŸirketlerin toplam borçları 29.5 milyar TL. Toplam borç üzerinden baktığımızda 2 milyar 300 milyon TL civarında borcu azalttık. Ancak BUSKİ’nin borcu artıyor. Nisan ayında 11 milyar 554 milyon TL olan borç Åžubat ayında 16 milyar 464 milyon TL’ye yükseldi. Son yaÅŸanan olumsuzluklardan dolayı kur 2 TL arttı. Her bir lira artışta BUSKİ’nin borcu 350 milyon TL civarında artıyor. 2 TL artınca 700 milyon TL BUSKİ’nin borcu yükseldi. Yüzde 75’i dövizli borç. Konsolide borçlara baktığımızda Nisan ayında 986 milyon dolardı, Åžubat ayında 811 milyon dolara indirdik. Bunları tasarrufla, iyi bir mali disiplin uygulayarak, verimliliÄŸi artırarak baÅŸardık. BUSKİ’nin iç borcu 1 milyardan 896 milyon TL’ye düÅŸerken, dış borcu 8 milyar 156 milyondan 13 milyar 488 milyona yükseldi.” dedi.


 

R E K L A M

İlginizi çekebilir...

Wilo, NiÄŸde Tema Park AVM'nin Tercihi Oldu

Niğde'nin ilk AVM projesi olan Tema Park AVM'de, bina su yönetimi ve yangın güvenliği gibi kritik alanlarda Wilo'nun yenilikçi pompa çözüm...
29 Nisan 2025

Levent Argönül'e Veda

Otuz beş yıl kadar önce, yanılmıyorsam, galiba Can Kalkan'dan duymuştum: "Levent Abi gece olunca kocaman bir kupaya kahve doldurur, bir sürü ...
21 Nisan 2025

Altyapı ve Drenaj Hizmetlerinde Belediyelerin İşini Kolaylaştıran Çözüm: Vacuumax

Akışkan teknolojileri sektörünün öncü markası Masdaf, altyapı çözümlerinde fark yaratacak yeni ürünü Vacuumax'ı, 11-13 Nisan tarihleri arasında Sa...
15 Nisan 2025

 
Anladım
Web sitemizde kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerez (cookie) kullanılır. Daha fazla bilgi için lütfen tıklayınız...

  • Boat Builder Türkiye
  • Çatı ve Cephe Sistemleri Dergisi
  • Enerji & DoÄŸalgaz Dergisi
  • Enerji ve Çevre Dünyası
  • Tersane Dergisi
  • Tesisat Dergisi
  • Yalıtım Dergisi
  • Yangın ve Güvenlik
  • YeÅŸilBina Dergisi
  • İklimlendirme Sektörü KataloÄŸu
  • Yangın ve Güvenlik Sektörü KataloÄŸu
  • Yalıtım Sektörü KataloÄŸu
  • Su ve Çevre Sektörü KataloÄŸu

©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.