
Arıtılmış Atık Suların Yeniden Kullanımında Hedef Aşıldı![]()
Çevre, Åžehircilik ve İklim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Bakanlığı tarafından yapılan yoÄŸun çalışmalar neticesinde 2022 yılı sonu arıtılmış atık suların yeniden kullanım hedefi olan yüzde 4 oranı yılın ilk yarısında yüzde 4.2’ye ulaÅŸmıştır. Bakanlık, arıtılmış atık suların yeniden kullanım oranını 2023 yılında yüzde 5’e, 2030 yılında ise yüzde 15’e çıkarmayı amaçlıyor. Arıtılmış atık suların yeniden kullanım oranı hedefi kapsamında Çevre, Åžehircilik ve İklim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Bakanlığı çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Bakanlık tarafından stratejik planlama noktasında yapılan çalışmalar sonucunda, 2022 yılının ilk yarısı itibarıyla yıl sonu hedefi aşılarak arıtılmış atık suların yeniden kullanım oranının yüzde 4,2’ye ulaÅŸtığı kaydedildi. Bakanlığın açıklamasında, arıtılmış atık suların yeniden kullanım oranının 2023’te yüzde 5’e, 2030 yılında ise yüzde 15’e çıkarılmasının amaçlandığı belirtildi.Açıklamada küresel iklim deÄŸiÅŸikliÄŸine baÄŸlı kuraklık, geliÅŸen sanayi ve tarımsal faaliyetlere paralel olarak ortaya çıkan aşırı su kullanımından dolayı yüzeysel su kaynaklarının azalması ve yer altı su rezervlerindeki düÅŸüÅŸler ile kirlilik oluÅŸumu kaynaklı yaÅŸanan sorunlar nedeniyle Türkiye’nin de yakın gelecekte su sıkıntısı çeken ülkeler arasında yer alacağı tahmininde bulunuldu. Bu sebeplerden ötürü, atık su geri kazanım ve kullanım öneminin bir kat daha arttığı vurgulanan Bakanlık açıklamasında arıtılmış atık suların, peyzaj ve tarımsal sulama, endüstriyel kullanım, yeraltı suyu besleme, rekreasyonel kullanımlar, evsel ve endüstriyel uygulamalar gibi birçok alanda yeniden kullanılabildiÄŸi ifade edildi.
Bu baÄŸlamda yıllık yaklaşık 283 milyon metreküp arıtılmış atık suyun yeniden kullanıldığı hatırlatıldı. Ayrıca Oymapınar veya Kapulukaya Barajı hacmi kadar suyun yeniden kullanıldığı bilgisine yer verildi. Öte yandan Bakanlık, Avrupa YeÅŸil Mutabakatı doÄŸrultusunda, temiz üretim çalışmaları için Türkiye’deki sanayi tesislerinde tüketilen suyun azaltılması, arıtılmış atık suların kullanımının yaygınlaÅŸtırılması hususunda da faaliyetlerin sürdüÄŸünü bildirdi. Bu kapsamda hem uluslararası politikalara uyum, hem de orta ve uzun vadede yaÅŸanması muhtemel su sıkıntısının önüne geçebilmek amacıyla, Bakanlıkça atık suyun yeniden kullanımı için gerçekleÅŸtirilecek arıtma proseslerinde tüketilecek enerjinin de teÅŸvik kapsamına alınmasının saÄŸlandığı dile getirildi. Açıklamanın devamında Çevre Kanununun 29. Maddesinde deÄŸiÅŸiklik yapılarak atık su arıtma tesislerinde uygulanan yüzde 50 enerji teÅŸviki miktarı, ileri arıtma teknikleri ile arıtılmış atık suyu yeniden kullanan kuruluÅŸlara, yeniden kullanım oranına göre yüzde 100’e kadar verilebileceÄŸi bildirildi. Yapılan düzenleme ile atık su arıtma tesislerinin Çevre Kanunu ve ilgili mevzuata uygun bir ÅŸekilde çalıştırılması ve arıtılmış atık suların yeniden kullanımının artırılması saÄŸlanarak hem atık su deÅŸarjının azaltılıp su kirliliÄŸinin önlenmesinin, hem de daha az su kullanımı sonucunda su kaynaklarının miktar olarak da korunmasının amaçlandığı ifade edildi. İlginizi çekebilir... Levent Öztürk, Aqua Proses'in Genel Müdürü OlduSu ve atık su arıtma sektöründe faaliyet gösteren Aqua Proses'in Genel Müdürü Levent Öztürk oldu.... Marmara Belediyeler BirliÄŸi IFAT Eurasia Kapsamında Sürdürülebilirlik Raporlarını Tartışmaya AçıyorMarmara Belediyeler BirliÄŸi (MBB), bu yıl IFAT Eurasia kapsamında, 15 Mayıs 2025 ÇarÅŸamba günü "Adil GeçiÅŸ için Sürdürülebilirlik Raporlaması: Ar... İzmir Su Raporu 2024 Yayımlandı: İzmir'in İçme Suyu GerçeÄŸi, Kaynaklar Azalıyor, Tehlike BüyüyorTMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Åžubesi tarafından hazırlanan 2024 İzmir Su Raporu yayımlandı. Rapor İzmir'in su kaynaklarının mevcut durumunu... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.