
Suya Kimyasal Dozajı![]()
YÜK. MÜH. ENİS BURKUT Suya kimyasal dozajı çok basit bir iÅŸlem olarak görülebilir. Fakat doÄŸru kimyasalın suya doÄŸru dozajı için birçok önlem alınmalıdır. Yönetmeliklerde “Kaynak Suyu” olarak adlandırılan ve ÅŸiÅŸelenmiÅŸ olarak piyasada satılan sular hariç, diÄŸer sulara çoÄŸu zaman kimyasal dozajı yapılır. Neden suya kimyasal dozajı yapılır? Genel olarak suya yapılan kimyasal dozajın maksatları ÅŸunlardır: - Suda bulunan çok küçük boyutlu katıları topaklayarak irileÅŸtirmek ve böylece filtrelerde tutulmasını saÄŸlamak. - Suda bulunan mikropların yok edilmesi amaçlı suya dezenfeksiyon kimyasalı vermek. - Suda bulunan ve bazı ÅŸartlarda kristal üreten kalsiyum, magnezyum ve silikat gibi tabii minerallerin kristal yapmasını önlemek veya geciktirmek. - Suyun pH derecesini düÅŸürmek veya yükseltmek maksadı ile suya asit veya kostik gibi kimyasallar karıştırmak. - Metal korozyonunu önlemek maksadı ile suya korozyon önleyici kimyasal vermek. - Sudaki bazı maddeleri baÄŸlamak için suya kimyasal vermek. Bu yazımızda kimyasal dozajının doÄŸru yapılması ve dozaj hatalarının önlenmesi üzerinde duracağız. Dozajı yapılan kimyasallar ana konumuz olmayacaktır. “Dozajın DOÄžRU yapılması” denince ÅŸu konulara önem kazanıyor: 1. Dozaj Pompasının ve Hortumunun Kimyasala Uyumu, 2. DoÄŸru Kimyasalın Dozlandığına Emin Olmak, 3. Kimyasal Konsantrasyonunun DoÄŸruluÄŸu, 4. Birden Fazla Kimyasal Dozlanıyorsa, Kimyasalların Birbiri ile Reaksiyona Girme Riski, 5. Kimyasalın Suya İyice Karışımı, 6. Kimyasalın Dozlama Noktasında Boruda Korozyon Riski, 7. Suya Dozlama Yeri, 8. Dozaj Pompasının Ayar Hassasiyeti, 9. Planlanan Kimyasal Dozajının Aksaması Åžimdi yukarıdaki konuları açıklayalım.
1. DOZAJ POMPASININ VE HORTUMUNUN KIMYASALA UYUMU H2SO4 gibi bazı kimyasallar birçok metale ve plastik türlerine zarar verir. Bu sebeple, dozajı yapılacak kimyasala uyumlu dozaj pompası ve dozaj hortumu temin edilmelidir. ÖrneÄŸin, bir iÅŸletme yeni kurulurken H2SO4 asidine dayanıklı malzeme ile sistem kurmuÅŸtuk fakat bir iÅŸletme hatası sonucu dozaj hortumu ezilmiÅŸ; yeni satın alınan dozaj hortumu H2SO4 asidine uygun olmadığı için bu hortum kısa sürede birçok yerinden delinmiÅŸ ve çevreye fışkıran H2SO4 asidi ile o bölgedeki birçok malzeme zarar görmüÅŸ. Yazının devamı için tıklayın İlginizi çekebilir... AKM, Su İçindeki Askıda Katı Madde MiktarıAskıda Katı Madde"nin kısaltılmışı Türkçe'de AKM olarak ve İngilizce yayınlarda "TSS - Total Suspended Solids" olarak yazılır.... Havadaki Canlılar Su Kalitesini EtkilerTabii hava içinde birçok canlı bulunur. Hava ile temas eden su içine havadaki canlılar girer ve burada ürer, böylece suyun kalitesi bozulur.... Aç Su veya Doymamış Su Nedir?Su "Aç" olabilir mi? Evet olabilir. Korozif olan ve metalde korozyon yapan suya kimya dilinde "Aç
Su" veya "Doymamış Su" da d... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.