
Aslı Musal: "Sanayide Çevre Bilincimiz, Çevre Cezalarıyla Sınırlı"![]()
Egesis Çevre Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aslı Musal
Ceza korusuyla, kararlı ve sürekli denetim ve can yakan ceza dekontlarıyla, söylene söylene yola geldik. Şimdi kemer takmazsak camdan fırlayacakmışız gibi hissediyoruz kendimizi ama bu bilince yükselmemiz için uzunca bir süre bir “günah” ve “cehennem” tehdidi gerekti hepimize. Şimdi sanayicimizin son on beş - yirmi yıldır içinden geçtiği, “Gelişen çevre bilinci” süreci de tıpkı bu durumda. Vurduruyorduk bir artezyen, kuyularımızda sayaç da yok ne güzel, ne kadar su harcadığımızı hiç düşünmeden bol bol, özgürce kullanıyorduk suyu. Kanlı yağlı kesimhane atıksularını, krom nikel banyo sularını, tonlarca tekstil, gıda işletmesi atıksularını salıyorduk dereye gidiyordu. Yedi taşa çarpıp temizlenirdi nasıl olsa.Sonra birileri geldi, “Bak cezası büyük, arıtma tesisi kuracaksın” dedi. Rahatlık bölgemiz bozuldu. Su tüketimimiz hoyratça, bir sayacımız bile yok, günlük debimizi kestirmemiz bile imkansız. Bir kaç teklif alıp araştırdık; ciddi ilk yatırımlar, ciddi işletme maliyetleri çıktı karşımıza.
Yasadan kaçabildiğimiz kadar kaçtık. Ankara’dan hatırlı tanıdıklar bulmaya çalıştık, yatırımı ceza yemeden ne kadar öteleyebiliriz diye. Bu arada Kemalpaşa gibi kiraz bahçelerinin, akan dereleriyle meşhur pek çok mesire yerinin, gelişen sanayi ile parsel parsel tarıma kapanıp sanayi arazisi olması yetmezmiş gibi, 7 – 8 metrelerdeki yeraltı su seviyelerini, 700 – 900 metrelere gerilettik. Eskinin billur sularında, bu derinliklerde bile siyanür çıkmaya başladı, olsun biz sanayiciler ülkemiz için vardık ve kaç kişiye istihdam sağlayan velinimetiydik çevremizin.
Sonra arıtma çamurları dert oldu başımıza. Dereyi kirletmeyelim diye, 40.000 – 50.000 TL aylık elektrik parası vererek içindeki kirliliği çamura hapsettiğimiz koca tesislerimizin arıtma çamurlarını, gece kimse görmezken aynı dereye verdik.Tonlarca atıksuyun arıtıldığı, ağır yük, nem rutubet içinde çalışan pompalarımızı, koca hava körüklerimizi yedeksiz çalıştırdık, “Koca tesis kurduk zorla, bir de çifter çiftler mi alacağım ekipmanları” dedik. Bozulan pompamız iki ay servise gitti; ciddi ceza riski altında biz tesislerimizi bypassa geçirdik, çoğu zaman yakalanmadık ama yine olan derelerimize oldu. İlginizi çekebilir... Endüstriyel Atık Su Arıtma Tesislerinde Çamur Kurutmanın Yeri ve ÖnemiEndüstriyel tesislerden kaynaklanan atık sular, kimyasal ve fiziksel yönden çok çeşitli kirlilik yükleri içerdiği için, edüstriyel kaynaklı atık sular... Çamur Bertarafında Sürdürülebilirlik için En Önemli Süreç: Çamur KurutmaArıtma çamuru bertaraf maliyetlerini gidermek ya da düşürmek gerek ekonomik, gerekse çevresel olarak büyük bir kazançtır.... Biyolojik DesülfürizasyonArmaplast firması çevre arıtma, enerji teknolojileri biyogaz tesisleri kurulumu, biyogaz saflaştırma tesisleri ve endüstriyel ürünler tasarımları, üre... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.