
Radar Ultrasoniği Aştı: 80 GHz Radar Seviye Sensörleri![]()
80 GHz radar sensörlerinin en ikna edici özelliÄŸi, sinyale odaklanma kabiliyetinin son derece yüksek olmasıdır. Kirlerden ve sıcaklık dalgalanmalarından etkilenmeden her türlü hava koÅŸulunda daima güvenilir ölçüm deÄŸerleri alınır. Ultrasonik ve radar sensörlerin ilk bakışta birçok ortak özelliÄŸi varmış gibi durur. Ancak detaya inildiÄŸinde ve fiziksel etki faktörleri dikkatle incelendiÄŸinde, tek ortak özelliÄŸin temassız ölçüm yapma kapasitesi olduÄŸu görülür.
FARKLILIK SENSÖR YAPISINDA YATIYOR Sensör yapılarındaki farklılık, sinyal iÅŸleme fonksiyonlu elektronik biriminin yanı sıra ölçüm sinyalinin oluÅŸturulmasıdır. Ultrasonik sensörlerde, ses dalgalarının oluÅŸturulması piezoelektriksel bir ses çeviricisi üzerinden saÄŸlanır. Yüksek gerilim darbeleri mekanik titreÅŸimler üretir, bu titreÅŸimler ses sinyali olarak gönderilir ve aynı ses çeviricisi üzerinden algılanır. Ses sinyalinin yayılma süresi ise sisteme mesafenin uzunluÄŸu hakkında bilgi verir Radar sensörlerde ise, ölçümün bu bölümü çok daha karmaşıktır ancak o oranda da verimlidir. Verici sistem yüksek frekanslı bir sinyal üretir, sinyal anten üzerinden gönderilir ve malzeme tarafından yankılandırılır. Geri dönen sinyal yeniden algılanır. Aşırı kısalıktaki sinyal süreleri karmaşık bir sinyal deÄŸerlendirme sistemince hesaplanır, bu ÅŸekilde mesafenin uzunluÄŸu hesaplanır. Günümüzün yeni teknolojik geliÅŸmeleri sayesinde artık yüksek frekans bileÅŸenleri mevcuttur, bunlarla en karmaşık radar teknolojileri bile tek bir çip bileÅŸenine dönüÅŸtürülebilir.
YAPIÅžMALAR VE KONDENSAT RADAR IÇIN SORUN OLUÅžTURMAZ Uygulamaların çoÄŸunda sensörde zamanla yapışmalar ve birikintiler oluÅŸur. Bunlar, hafif kirlenmeden ve kondensat oluÅŸumundan –örneÄŸin atıksu arıtma sisteminin pompalama istasyonu su altında kaldığında oluÅŸan birikintiler gibi– yoÄŸun yapışmalara kadar çeÅŸitli ÅŸekillerde ortaya çıkabilir. Bu birikintilerin yoÄŸunluÄŸu hemen hemen tüm ölçüm ilkelerinin sınırlarını zorlar. Ama burada önemli olan uygulamalara bakmaktır. Ultrasonik sensörün düz membranında yapışma ve birikinti oluÅŸumu, ses çeviricinin hassas ayarlı titreÅŸim sisteminde deÄŸiÅŸiklikler oluÅŸturur. Gönderilen sinyalin gücü önemli derecede azalır ve gerekli blokaj mesafesi büyür. Bu nedenle ölçüm güvenliÄŸi epeyce düÅŸer, hâttâ ölçüm yapılamayabilir. Ultrasonik ölçüm teknolojisinin sıkça övülen ve ön plana çıkarılan kendi kendini temizleme özelliÄŸi pratikte maalesef gerektiÄŸi gibi çalışmamaktadır. Hareket kabiliyeti yalnızca birkaç mikrometre olan membran, yapışmaları temizleyemez. Kondensat ve yapışma oluÅŸumu, radar sensörlerde de sinyalin sönümlenmesine neden olur. Kondensat, lens biçiminde tasarlanmış antenden çok daha iyi bir ÅŸekilde damlayabilmektedir. Ayrıca modern radar sensörlerin dinamik aralığı oldukça geniÅŸtir, sinyal sönümlenmesinin kuvvetli olduÄŸu durumlarda da güvenilir seviye ölçümleri yapılmasını mümkün kılar. Pratikte bunun anlamı, radar sensörlerinin çok daha az bakım gerektirmesi ve kirlenme veya birikinti halinde de ultrasonik sensörlerde olduÄŸundan çok daha güvenilir bir ÅŸekilde çalışmasıdır. İlginizi çekebilir... Mapro® Anaerobik Çürütücüler için Sıralı Gaz Karıştırma SistemleriAnaerobik çürütme; sanayi-kentsel atık su arıtma çamurlarının, gıda atıklarının, hayvan gübresi ve tarımsal kaynaklı atıkların oksijensiz bir ortamda ... VEGA ile Ozon Destekli Su Arıtımında Üstün Performansİçme suyu, tüm yiyeceklerden en önemli olanıdır. Hazırlığı karmaşık süreçler gerektirir.... Artezyen Suyundan İçme Suyu EldesiDünya coÄŸrafyasını dikkate aldığımızda yaÅŸam döngüsünün devamı için gerekli olan içme ve kullanma suyu her yerleÅŸim noktasında doÄŸadan direkt karşılan... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.