
Aslı Musal: "Sanayide Çevre Bilincimiz, Çevre Cezalarıyla Sınırlı"![]()
Egesis Çevre Teknolojileri Yönetim Kurulu BaÅŸkan Yardımcısı Aslı Musal
Ceza korusuyla, kararlı ve sürekli denetim ve can yakan ceza dekontlarıyla, söylene söylene yola geldik. Åžimdi kemer takmazsak camdan fırlayacakmışız gibi hissediyoruz kendimizi ama bu bilince yükselmemiz için uzunca bir süre bir “günah” ve “cehennem” tehdidi gerekti hepimize. Åžimdi sanayicimizin son on beÅŸ - yirmi yıldır içinden geçtiÄŸi, “GeliÅŸen çevre bilinci” süreci de tıpkı bu durumda. Vurduruyorduk bir artezyen, kuyularımızda sayaç da yok ne güzel, ne kadar su harcadığımızı hiç düÅŸünmeden bol bol, özgürce kullanıyorduk suyu. Kanlı yaÄŸlı kesimhane atıksularını, krom nikel banyo sularını, tonlarca tekstil, gıda iÅŸletmesi atıksularını salıyorduk dereye gidiyordu. Yedi taÅŸa çarpıp temizlenirdi nasıl olsa.Sonra birileri geldi, “Bak cezası büyük, arıtma tesisi kuracaksın” dedi. Rahatlık bölgemiz bozuldu. Su tüketimimiz hoyratça, bir sayacımız bile yok, günlük debimizi kestirmemiz bile imkansız. Bir kaç teklif alıp araÅŸtırdık; ciddi ilk yatırımlar, ciddi iÅŸletme maliyetleri çıktı karşımıza.
Yasadan kaçabildiÄŸimiz kadar kaçtık. Ankara’dan hatırlı tanıdıklar bulmaya çalıştık, yatırımı ceza yemeden ne kadar öteleyebiliriz diye. Bu arada KemalpaÅŸa gibi kiraz bahçelerinin, akan dereleriyle meÅŸhur pek çok mesire yerinin, geliÅŸen sanayi ile parsel parsel tarıma kapanıp sanayi arazisi olması yetmezmiÅŸ gibi, 7 – 8 metrelerdeki yeraltı su seviyelerini, 700 – 900 metrelere gerilettik. Eskinin billur sularında, bu derinliklerde bile siyanür çıkmaya baÅŸladı, olsun biz sanayiciler ülkemiz için vardık ve kaç kiÅŸiye istihdam saÄŸlayan velinimetiydik çevremizin.
Sonra arıtma çamurları dert oldu başımıza. Dereyi kirletmeyelim diye, 40.000 – 50.000 TL aylık elektrik parası vererek içindeki kirliliÄŸi çamura hapsettiÄŸimiz koca tesislerimizin arıtma çamurlarını, gece kimse görmezken aynı dereye verdik.Tonlarca atıksuyun arıtıldığı, ağır yük, nem rutubet içinde çalışan pompalarımızı, koca hava körüklerimizi yedeksiz çalıştırdık, “Koca tesis kurduk zorla, bir de çifter çiftler mi alacağım ekipmanları” dedik. Bozulan pompamız iki ay servise gitti; ciddi ceza riski altında biz tesislerimizi bypassa geçirdik, çoÄŸu zaman yakalanmadık ama yine olan derelerimize oldu. İlginizi çekebilir... OSB'lerde Atık Su Geri Kazanımı: Sürdürülebilir Sanayi için ÇözümlerSanayileÅŸmenin hız kazandığı günümüzde, Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) de su tüketimi giderek artmaktadır.... Göllerimiz ve Sulak Alanlarımız Nasıl Korunmalı ve Yönetilmeli?YaÄŸmur ormanlarından sonra biyolojik açıdan en üretken ekosistemler olan sulak alanlar, gerek ekolojik dengenin saÄŸlanmasında gerekse biyolojik çeÅŸitl... MVR BuharlaÅŸtırma Sistemi Nedir?MVR teknolojisi ÅŸu anda en verimli enerji tasarrufu saÄŸlayan teknolojilerden biri olarak kabul edilmektedir. K... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.