20 Aralık 2024 | HABERLER | 269 kez okundu |
Kırklareli’nin Vize ilçesinde ‘Ä°SKÄ° Istranca Su Havzası Atık Su Yatırımları Temel Atma Töreni’ gerçekleÅŸti. TBB ve Ä°BB BaÅŸkanı Ekrem Ä°mamoÄŸlu törende Melen Barajı için çaÄŸrıda bulundu. Ä°mamoÄŸlu, “Derhal o barajın bitirilmesiyle ilgili adımlar atılmalı ve 2028 yılına kadar o baraj, Ä°stanbulluların hizmetine sunulmalı” dedi.
Ä°stanbul Su ve Kanalizasyon Ä°daresi (Ä°SKÄ°), kente su saÄŸlayan en önemli kaynaklardan Istranca Su Toplama Havzası’ndaki Kazandere ile Pabuçdere Barajları çevresindeki atık su ve yaÄŸmur suyu kaynaklı altyapı problemlerini çözmek için harekete geçti. Ä°SKÄ°, “Istranca Su Havzası Atık Su Yatırımları” kapsamında; 300 milimetre çapında, 30 kilometre atık su ÅŸebeke kanalı ve 5 adet fosseptik doÄŸal arıtma yapısı imalatlarının yapımına baÅŸladı. Güncel maliyeti 250 milyon TL olan projenin temeli Kırklareli’nin Vize ilçesinde coÅŸkulu kalabalığın katıldığı tören ile atıldı.
Ä°BB BaÅŸkanı Ekrem Ä°mamoÄŸlu törende yaptığı konuÅŸmada Trakya’nın Türkiye’nin çok özel bir bölgesi olduÄŸunu söyledi. Ä°stanbul’un, kurulduÄŸu tarihten bu yana ihtiyacına yönelik su taşıyan bir kent olduÄŸunun altını çizen Ä°mamoÄŸlu, Trakya’daki Istrancalar bölgesi ve Düzce ili sınırları içindeki Melen Çayı’nın bu anlamdaki önemine dikkat çekti. Ä°stanbul’un suyunun büyük bölümünün Ä°SKÄ° tarafından kurulan regülatörler aracılığıyla, yaklaşık 200 kilometre mesafeden ÅŸehre ulaÅŸtırıldığını aktaran Ä°mamoÄŸlu, “Gözümüz gibi bakmalıyız suya. DoÄŸaya gözümüz gibi bakmalıyız. Yani bu ülkeyi çocuklarımızdan ödünç aldığımızı bilerek hareket etmeli ve onlara yine tertemiz bir vatan emanet etmek için çok çalışmalıyız. Aksi takdirde, bu cennet vatana en büyük ihaneti yapmış oluruz. Ülkemiz, maalesef bugünü kurtarmaya, durumu idare etmeye dönük bir anlayıştan çok çekiyor. Uzun vadeli planlama, bilimsel yaklaşım, ortak akılla karar alma, tam da bu yönüyle çok önemli. Türkiye'nin dört bir yanında, birçok çevre sorunuyla mücadele ettiÄŸimiz bir ortamdayız. Her yerde ÅŸunu söylüyoruz: Lütfen bilimden ÅŸaÅŸmayın, akıldan ÅŸaÅŸmayın, kiÅŸisel çıkarları asla önde tutmayın” dedi.
Ä°stanbul’a su taşımayla ilgili önemli adımlar atıldığını belirten Ä°BB BaÅŸkanı Ekrem Ä°mamoÄŸlu, “Bir baÅŸka kaynak arayışımız, bilginiz olsun diye söylüyorum; Bulgaristan sınırında bulunan Rezve Irmağı’ndan. Bu yatırımları yapmak, aynı andan on metro yapabilmek, Vize’de milyonlarca liralık yatırımları yapmak için kurumlardaki israfı kaldırmak gerekiyor.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Ä°BB BAÅžKANI Ä°MAMOÄžLU’NDAN MELEN ÇAÄžRISI: 2028 YILINA KADAR HÄ°ZMETE SUNULMALI
Ä°BB BaÅŸkanı Ekrem Ä°mamoÄŸlu, Melen Barajı’nın bir an önce tamamlanması gerektiÄŸine dikkat çekti. “Buradan sesleniyorum, derhal o barajın bitirilmesiyle ilgili adımlar atılmalı ve 2028 yılına kadar o baraj, Ä°stanbulluların hizmetine sunulmalı. Ä°stanbul'un yıllık ihtiyacı, 1 milyar 300 milyon metreküpe çıkacak 2030’da. Melen Barajı, tam anlamıyla bittiÄŸinde, oldukça yüksek sayıda ihtiyacını karşılayacak bir suyu sürekli depolayabiliyor olacak. Ortalama 600 milyon metreküp sudan bahsediliyor. Aynı zamanda elektriÄŸini üretecek. Dolayısıyla çok hızlı bir ÅŸekilde, 2028’e kadar bitirilecek ÅŸekilde planlamalı. Buradan hem Devlet Su Ä°ÅŸleri'ne hem ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı’na sesleniyorum. Ä°stanbul'un bu acil konusu için, neredeyse 15 yıldır gündemleri olan ve neredeyse 1,5 milyar dolara yakın bir israf, ne yazık ki çökmüÅŸ bir projeye dönüÅŸen bu alanı hızlıca bitirmelerini ve vaktimizin kalmadığı bir ortamda, hızlıca Ä°stanbulluların hizmetine sokulması için adımların atılması ÅŸarttır.” dedi.
DOÇ. DR. ÅžAFAK BAÅžA: 250 MÄ°LYONLUK YATIRIMLA ÇEVREYÄ° KORUYORUZ
Ä°SKÄ° Genel Müdürü Doç. Dr. Åžafak BaÅŸa, törende Vize’nin Aksicim, Balkaya, Hamidiye, Kışlacık, KızılaÄŸaç, Kömürköy ve Küçükyayla köylerinde yapılan proje hakkında bilgi verdi. BaÅŸa, “Istranca Havzası'nın doÄŸal güzelliÄŸinin korunması, çevre kirliliÄŸinin önüne geçerek insan saÄŸlığının güvence altına alınması amacıyla Istranca Su Havzasında yatırımlarımızı hayata geçiriyoruz. Aynı zamanda Kazandere ile Pabuçdere Barajları içme suyu havzasında kalan birçok köyün atık su kanal projelerini gerçekleÅŸtireceÄŸiz. Istranca Su Havzası Atık Su Yatırımları kapsamında; 300 milimetre çapında 30 kilometre atık su ÅŸebeke kanalı, 5 adet foseptik ve doÄŸal arıtma yapısı imalatları yapacağız.” dedi. “Yedi köydeki atık suların baraj sularına karışmasını önleyerek, çevre ve halk saÄŸlığını koruyacağız” diyen BaÅŸa, “Böylelikle, hem bölge halkının yaÅŸam standartlarını yükselteceÄŸiz hem de gelecek nesillere daha temiz ve daha yeÅŸil bir çevre bırakacağız. Ayrıca yetersiz kesite sahip olan, kullanım ömrünü tamamlamış atık su hatları ve foseptik yapılardan kaynaklı çevre ve içme suyu havzalarında yaÅŸanan kirlilikleri kalıcı olarak ortadan kaldıracağız” dedi.
Ä°SKÄ°’DEN TRAKYA’YA DESTEK
Doç. Dr. Åžafak BaÅŸa, Ä°SKÄ°’nin bugüne kadar Trakya’daki 70 lokasyonda 802 kilometre atık su kanal temizliÄŸi gerçekleÅŸtirdiÄŸini söyledi. BaÅŸa, “Özellikle su kayıp ve kaçakları konusunda ciddi destek veriyoruz. 35 – 36 milyon TL bedele denk gelen 17 bin 550 adet su saatini bölgemize hibe ettik. Elimizden gelen katkıyı vermeye devam edeceÄŸiz. Bir Trakyalı olarak desteÄŸini bizden esirgemeyen Ekrem Ä°mamoÄŸlu BaÅŸkanımıza teÅŸekkür ederim. GittiÄŸimiz birçok köyde muhtarlarımız bize içme suyu sıkıntısından bahsetti. BaÅŸkanımızın da ÅŸahitliÄŸinde içme suyu sıkıntısına da çözüm getireceÄŸimizin sözünü verelim.” dedi. Ä°SKÄ° Genel Müdürü BaÅŸa, toplamda 100 milyon Liralık destek verildiÄŸini söyledi.
Ä°SKÄ° Istranca Su Havzası Atık Su Yatırımları Temel Atma Töreni, TBB ve Ä°BB BaÅŸkanı Ekrem Ä°mamoÄŸlu ile katılımcıların toplu fotoÄŸraf çekimi ile sonra erdi.
R E K L A M