
Artan nüfus ve tüketim, azalan doÄŸal kaynaklar, yaÅŸanan politik geliÅŸmeler ve bölgesel savaÅŸlar sürerken iklim bozulması ve çevre kirliliÄŸi, dünya gündemini alt üst etti. Çevre kirliliÄŸi, hammadde ve enerji ihtiyacı güvenliÄŸi verimliliÄŸi ile su ve karbon ayak izinin takibi baÅŸlıkları önemlerini daha da artırdı. Tüm bu baÅŸlıklarda çözüm önerileri sunan çevre teknolojileri sektörünün görev ve sorumlulukları da aynı oranda arttı.
Dünya’nın en büyük çevre teknolojileri etkinliÄŸi olan IFAT ailesini Avrasya bölgesinde temsil eden IFAT Eurasia, 2015 yılından beri düzenlenmekte. IFAT Münih ile dönüÅŸümlü olarak iki yılda bir açılan IFAT Eurasia, 2023 yılında 56’sı Türkiye dışından olmak üzere 203 katılımcının, 803’ü uluslararası 8 bin 764 ziyaretçi ile buluÅŸmasına ev sahipliÄŸi yaptı. GeniÅŸ bir coÄŸrafyadan gelen katılımcılar, bireysel ziyaretçiye ek olarak, Kazakistan, Irak, Romanya, S. Arabistan ve Yunanistan’dan gelen delegasyonlar ve alım heyetleri ile IFAT Eurasia çatısı altında buluÅŸtu.
Konu ile ilgili olarak görüÅŸtüÄŸümüz EKO Fuarcılık Fuarlar Müdürü Namık Sarıgöl, çevre teknolojilerinin önemine deÄŸinerek; “Dünya genelinde yaÅŸanan sıkıntılar ülkemizde de etkisini gösteriyor. Enerji ve hammadde kaynaklarımız ile artan nüfus ve büyüyen sanayinin ihtiyaçlarını karşılayamıyoruz. İthalat ile karşılamaya çalıştığımız ihtiyaç, döviz açığının artışındaki en önemli etkenlerinden. Sürdürülebilir yaÅŸam ihtiyacı ile insanların eriÅŸtiÄŸi hayat standardı beklentilerinin dengelenmesi için toplumun tamamında farkındalık yaratılması gerekiyor. Bu ÅŸekilde hafifletilecek etkilerin, mevcut teknolojiler ile minimuma indirilebilmesi mümkün.” dedi.
Çevre teknolojileri bileÅŸenlerinin güvenli içme suyuna eriÅŸimden, endüstriyel ve kentsel atık su arıtmaya, etkin atık yönetimi uygulamalarından, geri dönüÅŸüm ve ikincil hammadde üretimine, kirliliÄŸin önlenmesinden yenilenebilir enerji kullanımına, atıktan enerji üretiminden enerji verimliliÄŸine kadar geniÅŸ bir yelpazeyi kapsadığının altını çizen Sarıgöl; “Etkin ve bütüncül bir atık yönetimi planlaması ile saÄŸlık, çevre kirliliÄŸi, hammadde ve enerji güvenliÄŸi, döviz açığı, istihdam konularında önemli mesafe kaydedebiliriz.” dedi.
Çevre teknolojileri bileÅŸenlerine yapılacak yatırımların geri dönüÅŸ süreleri uzun olan yüksek maliyetli yatırımlar olduÄŸunu belirten Sarıgöl; “Sadece su ve atıksu projeleri olarak 1.400 yeni atık su arıtma tesisi ve 30.000 kilometrelik kanalizasyon inÅŸaatı planlanıyor ki bu projelerin maliyeti 18 milyar Euro'yu geçiyor. Kentsel dönüÅŸüm projeleri için de yerleÅŸim birimlerinin altyapılarının yeniden inÅŸasına ihtiyaç duyulacak. Ülkemizde 35 milyon tona yakın belediye atığı oluÅŸuyor. Geri kazanım oranının yüzde 25 civarında olduÄŸunu düÅŸünürsek geri kalan kısmın sistemin içine alınabilmesi için de büyük yatırım ihtiyacı mevcut. Bu nedenle, hem kamu hem de özel sektör için yenilikçi ama aynı zamanda ekonomik olarak uygulanabilir çözümler bulmak ve uygulamak gerekiyor.” diye konuÅŸtu. IFAT Eurasia’nın sektördeki konumu üzerine konuÅŸan Sarıgöl ÅŸunları söyledi:
“Gerek ülkemizin gerekse komÅŸularımızın çevre sektörü teknolojilerine ihtiyacı var. Bir taraftan uluslararası aktörlerin çözüm önerilerine eriÅŸirken, bir taraftan da ulusal üreticilerimizin ihracat imkanlarını artırabiliriz. Yapılması gereken; ulusal aktörlerin uluslararası arenada bilinirliÄŸini artırmak ve iletiÅŸim ağını geliÅŸtirmek. IFAT Eurasia, uluslararası ilginin yükseÄŸe çekilmesi ve ülkemizin sektörün bölgemizdeki merkezi olması konularında öncülük yapıyor. Amerika’dan Avrupa’ya, Balkanlar’dan Hint Yarımadası ve Uzak DoÄŸu’ya kadar uzanan coÄŸrafyadan gelen teknoloji saÄŸlayıcılarını, Avrasya Bölgesi’nden gelen ziyaretçiler ile buluÅŸturan IFAT Eurasia, bölgemizde sektördeki inovasyonları takip etmek isteyenlere hitap eden en önemli etkinlik. Bölgemizde uluslararası iÅŸ birliÄŸi ve yatırım imkanlarının artırılması görevini yüklenen IFAT Eurasia, çevre sorunlarının çözümü adına tüm beklentileri karşılayan teknolojileri bir araya getirerek sektöre hizmete devam edecek. Çevre teknolojileri sektörünün tüm paydaÅŸlarını 15-17 Mayıs tarihleri arasında IFAT Eurasia’ya bekliyoruz.” dedi.
R E K L A M