
Kıtlıklar Arttıkça Ülkeler Yeni Su Kaynakları Arayışına Giriyor![]()
Jamaika’nın kırsal Mount Airy bölgesinin tozlu yollarında ilerlerken, çoğu komşu evlerin çatılarına drenaj borularıyla bağlanan düzinelerce siyah su tankı göreceksiniz. Tanklar iki metre boyunda. Yağmur suyunu topluyorlar ve damlama sulama sistemi aracılığıyla bunu domates, biber ve tatlı patatesle dolu yakındaki tarlalara aktarıyorlar. İklim değişikliğiyle bağlantılı olarak kuraklıktan giderek daha fazla etkilenen bir bölgede, bu tanklar yerel çiftçiler için bir cankurtaran halatı haline geldi. Çiftçi Althea Spencer, “Tanıdığım herkes, azalan yağmur ve daha az öngörülebilir yağış gibi aynı zorlukla karşı karşıya” diyor. Yağmur suyu toplama sisteminin yerinde olması “oldukça iyi hissettiriyor” diye ekliyor. Mount Airy çalışması Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) tarafından desteklenmektedir. Bu, dünyanın dört bir yanındaki toplulukların suyu daha sürdürülebilir bir şekilde yönetme ve yeni su kaynakları bulma yönündeki çabalarının bir parçası; kanalizasyonun arıtılmasından bulutların ekilmesine kadar her şeyi içeren bir arayış. Bu çabalar, uzmanların kısmen iklim değişikliğinden beslenen ve önümüzdeki yıl insanlığın üçte ikisini su sıkıntısıyla karşı karşıya bırakabilecek, yaklaşmakta olan küresel su krizi tarafından yönlendiriliyor. UNEP Tatlı Su ve Denizcilik Şubesi Baş Koordinatörü Leticia Carvalho, “Su kıtlığı, giderek artan sayıda ülke için kritik bir sorun haline geldi. Bu nedenle dünya çapındaki ülkelerin önümüzdeki yıllarda su kaynaklarını yönetme, koruma ve güvence altına alma yöntemlerinde daha yaratıcı olmaları gerekecek. Geleneksel olmayan su kaynaklarının akıllıca ve doğayla uyum içinde kullanılması, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri konusunda daha hızlı ilerleme sağlanması açısından hayati önem taşıyacak” diyor.
İlginizi çekebilir... İklim Kriziyle Yüzleşmek: İklim Eylemi için Bir Kaldıraç Olarak Suİklim etkilerinin geri döndürülemez hale gelebileceği kritik dönüm noktalarına hızla yaklaşıyoruz.... VEGA Türkiye, Yağmur Suyu Depolama Sistemini Hayata GeçirdiSürdürülebilirlik odaklı bu sosyal sorumluluk projesi, çevreye duyarlı bir gelecek için adım atıyor. Doğal kaynakları koruyan sistem, su israfının önl... Konteyner Tip Atık Su Geri Kazanım SistemleriBu proje, bir ilaç firmasının günlük 110m3 kapasiteli atık suyunun %90+ oranında geri kazanılması için kullanılan membran teknolojilerinin kullanı... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.