
|
Siklon Prensibi ile Çalışan Katı Ayırıcılar![]()
YÜK. MÜH. ENİS BURKUT Siklon prensibi ile çalışan “Katı Ayırıcılar” bir tür su filtreleridir, yoğunluğu sudan daha ağır olan katıları kolayca sudan ayırır, ender bakım ister, tam otomatik kendini temizler ve az su atar. Un ve çimento sanayii tesislerinde ürün çoğu yerde hava ile taşınır ve ürünün havadan ayrılması istenen noktalarda katıları havadan ayıran, siklon prensibi ile çalışan katı ayırıcılar kullanılır. Aynı yöntem ile çalışan ve su içindeki yoğunluğu yüksek olan katıları sudan ayıran katı ayırıcılara “Hidrosiklon” adı da verilir. Kimya mühendisliğinde bu cihazlar “Separatör” adı ile de anılır. Fransızca kökenli “Separatör” kelimesinin sözlük anlamı “Ayırıcı”dır. Sıvıdan katıyı ayıran Hidrosiklonlara “Katı Ayırıcı” adı vermeyi uygun buluyoruz. Katı ayırıcıların özellikle maden sanayiinde proses içinde kullanılmaları çok eski yıllara dayanır, ancak kuyu sularının, dere sularının ve soğutma sularının katı ayırıcılar ile ekonomik bir şekilde filtrasyonu son 50 - 60 yıl içinde gelişmiştir. Özellikle A.B.D.’de geliştirilen ve ülkemiz dahil bir çok ülkede patentleri alınan çok başarılı katı ayırıcı modelleri yıllar süren deneyler sonucu ortaya çıkmıştır, bunlar 1 m3/ saat – 2800 m3/saat debiler için imal edilir, su debisine göre 0,5 - 0,8 bar civarı basınç kaybı ile görev yapar ve su içinde bulunan, yoğunluğu sudan yüksek katıların büyük bir çoğunluğunu sudan ayırır ve kolayca sistem dışına atar. A.B.D. patenti ile imal edilen katı ayırıcılar yoğunluğu sudan ağır katıları 60-70 mikrona kadar sudan ayırırken, bu patentlere uymadan imal edilen katı ayırıcılar ancak iri katıları sudan ayırabiliyor. İlginizi çekebilir... Yüzme Havuzu İşleticiliğinden Öğreneceklerimizİşletmelerde bulunan su depolarındaki sular sağlıklı yüzme havuzu suyu gibi sürekli sağlıklı tutulmalıdır.
... Havanın SU'yu NEMBu yazımız işleticilere, ortam havasındaki nemin ve nemin yoğuşması sonucu oluşan su damlalarının işletmelerde dikkate alınması gerektiğini hatırlatma... Masdaf, "Suyun Günlüğü" Etkinliğinde Geleceğin Mühendisleri ile BuluştuMasdaf, su kaynaklarının etkin yönetilmesi amacıyla düzenlediği 'Suyun Günlüğü' etkinliğinde geleceğin mühendislerini Tuzla fabrikasında ağırl... |
|||
©2023 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.