
Ülke Olarak Yastayız![]()
Deprem bu ülkenin kaderi mi? Bu afetler bulunduÄŸumuz coÄŸrafya nedeniyle hep ölümlere mi sebebiyet verecek? Ülkemizin bulunduÄŸu deprem kuÅŸağından çok daha riskli bölgelerde yer alan ülkelerde durum nasıl peki? Kader diyerek yas mı tutuluyor, yoksa akla ve bilime dayalı ÅŸehirleÅŸme mi yapılıyor? Sorunun cevabı çok net… Sorun ülkemizin deprem kuÅŸağında yer alıyor olması deÄŸil, afetleri bir hafta sonra unutup sadece daha fazla kazanmayı önceliklendiren bakış açımızda. 1999 yılında Marmara Bölgesi’nde meydana gelen deprem sonrası, kamuoyunda deprem vergisi olarak nitelendirilen gelirler nereye harcandı? Kentsel dönüÅŸüm, riskli binaların depreme dayanıklı ÅŸekilde yeniden yapılması yerine zenginleÅŸtirme aracı oldu. TOKİ lüks konutlar yapma gayretine girdi. Toplanma yerlerine AVM’ler, rezidanslar yapıldı. Tüm bunlar yetmezmiÅŸ gibi imar planlarına aykırı ÅŸekilde oluÅŸturulan yapılar af kapsamına alınarak normalleÅŸtirildi. Ne yazık ki geçen bunca yıllık süre zarfında ÅŸehirlerimiz depreme karşı hala çok savunmasız durumda. Depreme karşı uyarılarda bulunarak eylem planları oluÅŸturan bilim insanlarımızı dinleyen yetkililer yok. Deprem riskinin yüksek olduÄŸu bölgelerde yerleÅŸim sayının ve nüfusun artışına izin verilmemesi gerekirken, ülkemizde tam tersi bir süreç izleniyor. En yoÄŸun risk taşıyan bölgeler, en fazla nüfusun yaÅŸadığı iller. Bu nüfus artışını karşılamak için her geçen yıl birbiri ile yarışan yüksek binalar yapılıyor. Yeni yapılan binaların dahi depremde yıkılıyor olması denetim konusunda da eksik olduÄŸumuzu gösteriyor. Kat üstüne kat atmak, balkonu salona katmak, duvarları yıkmak, kolon kesmek ülkemizde gayet normal karşılanan durumlar. Kimse farkında deÄŸil, aslında yapılanın kendisisin ve sevdiklerinin mezarını hazırlamak olduÄŸunun. Ülke olarak böyle bir zihniyete sahip olduÄŸumuzdan ötürü, deprem konusunda benzer risk taşımasına karşın, bilimsel olarak depreme hazırlanmış ve yapılarını bu riske göre oluÅŸturmuÅŸ ülkelerde, aynı büyüklükte deprem yaÅŸandığında ölümle sonuçlanan vakalar çok az sayıda kalırken biz binlerce insanımızı kaybediyoruz. Depremde hayatını kaybeden yurttaÅŸlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil ÅŸifalar diliyorum.
Tüm halkımızın başı saÄŸ olsun. İlginizi çekebilir... Gündemin Gölgesindeki Sessiz Tehdit: Su StresiÜlkemizin gündemine baktığımızda, çok farklı konuların hızla deÄŸiÅŸtiÄŸi bir süreçten geçtiÄŸimizi görüyoruz.... Buzulların KorunmasıDünya Su Günü, her yıl 22 Mart'ta BirleÅŸmiÅŸ Milletler öncülüğünde dünya genelinde kutlanan önemli bir farkındalık günü.... Döngüsellik, Geri Dönüşüm ve Sürdürülebilir Çözümlerİklim krizinin, Akdeniz havzasında diÄŸer bölgelere kıyasla daha etkili olması bekleniyor.... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Åž. | Sektörel Yayıncılar DerneÄŸi üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.