
Su Kaynaklarımız ve Çevresel Kirlilik![]()
PROF. DR. HIZIR İLYAS ÇAĞLAR İTÜ Maden Fakültesi Bir sanayi bölgesinin yakın çevresindeki çöp atık alanına kimyasal malzemelerin dökülmesi zaman zaman karşılaşılan olay olarak karşımıza çıkar. Bunun yanında yine sanayi tesislerinin tonlarca kimyasal atıklarını yerleşim yerlerinin hemen yakınındaki derelere boşaltması gibi olayların yaşanmasına da rastlanılır. Böyle alanlarda kimyasal atıklar doğayı yavaş yavaş öldürüyor. Kanserojen maddelerin de eşlik edebildiği kirlilik nedeniyle kırmızı, bulanık ve yağlı akan dere yatağı civarındaki çok sayıda tarlada gerçekleştirilen tarımsal çalışmalar bu tehlikeyi insanlara taşıyabilen faaliyetlerdendir. İnsanların hayatına mal olabilen böyle talihsiz süreçlerin meydana geldiği sahalar ne yazık ki bazen tesadüfen keşfedilir. Sanayide ek bir maliyet gerektiren arıtma tesisinden yoksun fabrikaların bıraktığı kirli sular nedeniyle nehirlerin siyaha büründüğüne tanık oluruz. Komşumuz olan devletlerden akarak ülke topraklarımıza uğrayan dere ya da nehirlerde benzer olaylara da sık rastlanır.
Su Kaynaklarımız ve Kirli Su Bilinçli su kullanımıyla, yaşam kalitemizi bozmadan alacağımız basit tedbirlerle su kaynaklarımızın kirlenmesini ve tükenmesini önleyebiliriz. Bununla birlikte üç tarafı denizlerle çevrili olan ve çok sayıda yer üstü ve yeraltı su kaynaklarının bulunduğu ülkemizde sular, evsel ve endüstriyel atıklarla kirlenebilmektedir. Bu atıkların arıtılmadan su yataklarına verilmesi, katı atıkların düzensiz olarak alıcı ortama bırakılması, ayrıca bilinçsizce yapılan zirai ilaçlama ve gübrelemeden dolayı yer üstü suları kirlenebilmektedir. Sanayinin çevre üzerindeki olumsuz etkisi diğer faktörlerden çok daha fazladır. Sanayi tesislerinin sıvı atıkları ile su kirliliğine, buna bağlı olarak da gelişen toprak ve bitki örtüsü üzerinde aşırı kirlenmelere sebep olduğu ve doğa tahribine yol açtığı bilinmektedir. İlginizi çekebilir... Pompa ve Vana-Armatür İhracatı 1,6 Milyar Dolara Ulaştı2021 yılında pompa, vana ve armatür sektörü ihracatı 1,5 milyar doları aşarak 1,636 milyar dolar seviyesine geldi.... Suyun Kimyası, İhtiyaca ve Kullanıldığı Yere Göre Tanımlanması ve SınıflandırılmasıSu, dünyamızda çok önemli bir yere sahip olup, tüm canlıların yaşaması için muhtaç olduğu maddedir... ARBİOGAZ A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İzolluoğlu: İklim Krizi ve Sürdürülebilir ÇevreİTÜ Makine Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra, 1985 yılında çevre sektöründe önemli projelere imzasını atan Arbiogaz'ın kuruluşunu gerçe... |
||||
©2022 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.