
Mimarlık ve Arıtma Tesisleri![]()
Merve Örik Çağlı Arbiogaz / Mimar 2009 tarihinde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nü bitirdikten sonra meslek yaşantısına atıldım. Meslek hayatımın başlangıcından 2014 yılına kadar toplu konut, ofis, otel vb. konsept projelerinin şantiye ve ofis bölümlerinde görev aldım. Piyasada gerçekleştirilen projelerin enerji kaynaklarını tüketmeye odaklı olması beni, çevreyi işin merkezine koyan arıtma tesisi mimari tasarımlarına yönlendirdi. Bu görüş ve çevre için iyi bir şeyler yapabilme isteğiyle 2014 yılından itibaren sektöründe öncü firmalarından Arbiogaz Çevre Teknolojileri’nde çalışmaya başladım. Tesise atığın girişinden, çıkışına kadar adeta oya gibi işlenen projelerde tasarım süreci 3 aşamada olgunlaşmaktadır. İlk aşama İşverenin taleplerinin analiz edilmesidir. Projenin müdürü olan çevre mühendislerimiz firmamızın uzun yıllar boyunca edindiği iş tecrübelerini de göz önüne alarak prosesleri gelişmektedir. Bina tasarımlarıyla ilgili ölçüleri belirtmektedir. Tüm disiplinler; çevre, inşaat, elektrik, makine mühendisleri bir arada takım halinde çalışmaktadır. Mimari çizimlere gelince fonksiyonel (avan) projeler hazırlanılmaktadır. Vaziyet, yerleşim planları ve binalara ait paftalar 2 ve 3 boyutlu olarak autocad architecture programının son sürümlerinde hazırlanmaktadır. Hazırlanan sunumlar video animasyonlarıyla desteklenmektedir. İkinci aşama Ön tasarımın onayından sonra, uygulamaya yönelik proje çizimlerimiz başlamaktadır. Her zaman projenin, şantiyede kolay anlaşılır ve rahat uygulanabilir olması göz önünde bulundurulmaktadır. Projelerde bulunan çok sayıda kablo, boru vb. birleşenlerin birbiri arasından taşıyıcılara zarar vermedengeçmesine dikkat edilmektedir. Tüm projelerin superpozeleri yapılarak disiplinler arası uyuma hassasiyet gösterilmektedir. Şantiyelerde kontrol merci olan müşavirler veya denetim firmalarının değişlik önerilerinde hızlı reviyon çözümleri geliştirilmektedir. Şartnamelere uygun imalatçı rahat anlayabileceği 1/10 , 1/5 ölçek nokta detaylarına, sistem kesitlerine önem verilmektedir. Bunlara ilave olarak şantiye saha yerleşimi, yağmur suyu drenaj projeleri ve peyzaj projeleri ayrıca çalışılmaktadır. Sahada binalara ulaşımı sağlayan yollar tesise uygun araç geçişine izin verecek ve kolaylıkla hareket edebilecek şekilde projelendirilir. İlave olarak otopark alanları ve yaya yolları tasarlanmakta ve projelerde gösterilmektedir.
İlginizi çekebilir... Tuzla Deride Anaerobik Çamur Reaktörünün Çökme NedenleriTuzla deri anaerobik reaktörü ile ilgili videolar incelendiği zaman olayın gaz patlaması olmadığı görülüyor. Gaz basıncından kaynaklı üstünde gaz balo... Yeni Delhi Okhla Atık Su Arıtma TesisiDünya nüfusu artmaya devam etmekte ve tahminlere göre 2030 yılına kadar 8,5 milyara ulaşması beklenmektedir. Bu nedenle modern tarımın karşı karşıya o... Modern Atık Su Havalandırma Teknolojileri: Aerostrip® Şerit Difüzörler ve Neuros™ Hava Yataklı Turbo Blower Sistemlerinin Entegre KullanımıAtık su arıtma tesislerinde havalandırma, biyolojik arıtım süreçlerinin verimli işleyebilmesi açısından en kritik aşamalardan biridir. Oksijenin mikro... |
||||
©2025 B2B Medya - Teknik Sektör Yayıncılığı A.Ş. | Sektörel Yayıncılar Derneği üyesidir. | Çerez Bilgisi ve Gizlilik Politikamız için lütfen tıklayınız.